Hlavní obsah

Islámský stát zabil dva čínské rukojmí

Kvéta/Peking

Islámský stát (IS) na videu zveřejněném agenturou Amak oznámil, že zabil dva čínské učitele unesené minulý měsíc v Pákistánu. Čína v pátek uvedla, že se pokouší ve spolupráci s Pákistánem zprávu ověřit. Pákistánské ministerstvo zahraničí v pátek Číně sdělilo, že její občané jsou pravděpodobně mrtví.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Pákistánští vojáci a policisté v Balúčistánu. Ilustrační foto

Článek

„Podle prvních informací relevantních úřadů v Pákistánu mohli být unesení čínští občané naneštěstí zabiti,“ řekla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchu-nying.

Mluvčí provinční vlády v Balúčistánu řekl, že na základě nahrávky je možné potvrdit, že dvojice je mrtvá. „Odsuzujeme hroznou vraždu čínské dvojice. Jsme smutní a šokovaní,“ uvedl Anvarul Kak Kakar pro AP.

Islámský stát poslal médiím 24sekundovou videonahrávku se záběry zkrvavených těl muže a ženy, jež podle něj patří mrtvým čínským občanům. Video dostali novináři, kteří působí na jihozápadě Pákistánu v provincii Balúčistán, v jejíž metropoli Kvétě byli Číňané 24. května uneseni.

Teroristé převlečení za policisty zastavili v Kvétě auto Číňanů a vzali je jako rukojmí. Útočníci také postřelili kolemjdoucího, který se pokusil únoscům v jejich činu zabránit a který zachránil před únosem další Číňanku.

Islámský stát zabití dvou Číňanů ohlásil krátce poté, co pákistánská armáda informovala, že při třídenní operaci nedaleko Kvéty „připravila o život 12 teroristů” z místní zakázané islamistické skupiny Laškare Džhangvi a zabránila Islámskému státu, aby si v provincii Balúčistán vybudoval opěrný bod.

Reklama

Výběr článků

Načítám