Hlavní obsah

Smrt USA a Saúdské Arábii, skandovaly desetitisíce Íránců na pohřbu obětí útoků v Teheránu

Teherán

Pohřbu obětí středečních teroristických útoků v Teheránu se v pátek zúčastnily desítky tisíc Íránců, kteří přitom skandováním přivolávali smrt na Spojené státy a Saúdskou Arábii. Uvedla to agentura AFP. K útokům se přihlásilo hnutí Islámský stát, 17 lidí při nich zemřelo a přes 50 bylo zraněno. Íránské úřady pokračují v zatýkání podezřelých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta za oběti atentátů v ÍránuVideo: AP

 
Článek

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání ve svém projevu na pohřbu obětí útoků označil USA za „mezinárodní verzi Islámského státu“ a řekl, že Spojené státy vyměnily demokracii za peníze – s poukazem na nedávno uzavřené zbrojní dohody mezi USA a Saúdskou Arábií v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů (2,6 biliónu korun).

Larídžání kritizoval rovněž rozhodnutí amerického Senátu, který ve středu otevřel cestu k hlasování o nových sankcích vůči Íránu, které by měly postihnout i íránské revoluční gardy. Senát tak rozhodl ve stejný den, kdy byly spáchány útoky v Teheránu. Mocné revoluční gardy již dříve ze zapojení do atentátů nepřímo obvinily také sunnitskou Saúdskou Arábii, která je regionálním rivalem šíitského Íránu.

Foto: Tima Agency, Reuters

Lidé v Teheránu na pohřbu obětí středečního útoku provolávají smrt USA a Saúdské Arábii

„(Spojené státy) vědí, že revoluční gardy a jejich složka Kuds jsou nejvýznamnějšími silami, které bojují proti teroristům v regionu,“ prohlásil předseda íránského parlamentu. Uvalení sankcí na Írán podle něj „svědčí o spojení (USA) s teroristy v regionu“.

Saúdskou Arábii Larídžání označil za „kmenový stát velmi vzdálený představám o demokracii“.

Chameneí: Nenávist to jen rozdmýchá

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí u příležitosti pohřbu obětí prohlásil, že útoky jen zvýší nenávist, kterou Íránci chovají vůči Spojeným státům a Saúdské Arábii.

„Takovéto činy nebudou mít jiný výsledek než posílení nenávisti k americké vládě a jejím agentům v regionu, jako je saúdskoarabská vláda,“ uvedl Chameneí v kondolenci adresované rodinám obětí, která byla na pohřbu přečtena.

Foto: Tima Agency, Reuters

Lidé v Teheránu na pohřbu obětí středečního útoku

Írán už ve čtvrtek odmítl projev soustrasti, který zemi vyjádřil americký prezident Donald Trump. Ten napsal v prohlášení, že USA sice truchlí za nevinné oběti, nicméně poznamenal, že státům, které podporují teroristické organizace, hrozí, že se samy stanou obětí zla, jemuž pomáhají. Ministr zahraničí Íránu Džavád Zaríf označil Trumpova slova za odporná. [celá zpráva]

Další dva zadržení

Sebevražední atentátníci a další ozbrojenci ve středu spáchali útoky na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního. Jednalo se o první atentáty na íránském území, k nimž se přihlásil Islámský stát.

Foto: Tima Agency, Reuters

Lidé v Teheránu na pohřbu obětí středečního útoku provolávají smrt USA a Saúdské Arábii

Podle íránské rozvědky útoky provedlo pět Íránců, kteří předtím bojovali v řadách Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Všichni atentátníci při útocích zahynuli; do počtu obětí nejsou zahrnuti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery natočily útočníky v íránském parlamentu, jak střílí do lidíVideo: Reuters

Íránské úřady již dříve informovaly, že v souvislosti s útoky zadržely šest podezřelých. Zatčení dalších dvou lidí v provincii Kermánšáh na západě země oznámila v pátek íránská média s odvoláním na ministerstvo pro tajné služby. „Byly také rozbity jisté teroristické buňky,” dodal týž zdroj.

Foto: Tima Agency, Reuters

Lidé v Teheránu na pohřbu obětí středečního útoku provolávají smrt USA a Saúdské Arábii

Anketa

Souhlasíte s tím, že Trumpova vláda prodává moderní vojenskou techniku za 2,6 biliónu korun Saúdské Arábii?
Ano
12,3 %
Ne
87,7 %
Celkem hlasovalo 962 čtenářů.

Reklama

Související články

Írán obvinil z teroru v Teheránu Saúdy

Írán obvinil z podílu na teroristických útoků v Teheránu, při nichž zemřelo 12 lidí, Saúdskou Arábii. Ve svém prohlášení to podle agentury Reuters uvedly...

Kamera zachytila útok v teheránském mauzoleu

Agentura AP zveřejnila videozáznam pořízený během přepadení mauzolea v íránském hlavním městě Teheránu, které se ve středu společně s parlamentem stalo terčem...

Výběr článků

Načítám