Hlavní obsah

Egypt viní Katar, že poslal teroristům miliardu dolarů

Káhira

Egypt ve čtvrtek požádal Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila vyšetřování Kataru kvůli podezření, že zaplatil výkupné až miliardu dolarů „teroristické skupině aktivní v Iráku”. Mezi více než dvacítkou rukojmích, z nichž většina byla propuštěna po 16 měsících letos v dubnu, byli převážně Katařané, včetně členů katarské vládnoucí rodiny, kteří byli na lovu na jihu Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí

Článek

„Pokud se toto porušení rezolucí Rady bezpečnosti prokáže, bude to mít negativní dopad na úsilí v boji proti terorismu,” zdůvodnil žádost egyptský diplomat při OSN Mustafá Avad Mustafá.

Egypt je jednou z více než desítky zemí, které tento týden omezily či přerušily diplomatické styky s Katarem kvůli jeho údajné podpoře teroristických skupin.

Katar po propuštění skupiny převážně katarských lovců unesených v prosinci 2015 v poušti na jihu Iráku popřel, že by za ně zaplatil výkupné. Irácké úřady nicméně uvedly, že po ročním vyjednávání mezi Íránem, Katarem a libanonským hnutím Hizballáh bylo zaplaceno sunnitským i šíitským frakcím.

Skupina 26 lovců byla v Iráku na základě oficiálního povolení od iráckého ministerstva vnitra a vše se uskutečňovalo ve spolupráci s iráckým velvyslanectvím v Dauhá. Už v dubnu 2016 bylo oznámeno, že se na svobodu dostali dva muži z unesené skupiny — člen vládnoucí rodiny v Kataru a Pákistánec, který skupinu doprovázel.

Na lov do Iráku, ale též do Pákistánu či Afghánistánu, jezdí cizinci z bohatých zemí Perského zálivu často. Populární je tradiční lov s pomocí sokolů. Občané zemí Perského zálivu v těchto státech uniknou přísným kvótám, které na lov platí v jejich zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám