Hlavní obsah

Írán obvinil z teroru v Teheránu Saúdy

Teherán
Aktualizováno

Írán obvinil z podílu na teroristických útoků v Teheránu, při nichž zemřelo 12 lidí, Saúdskou Arábii. Ve svém prohlášení to podle agentury Reuters uvedly íránské Revoluční gardy.

Foto: Tasnim News Agency/Handout, Reuters

Příslušníci íránských bezpečnostních sil před parlamentem v Teheránu, který přepadli teroristé.

Článek

Mezi šíitským Íránem a sunnitským královstvím Saúdů panuje rivalita, která se odráží především ve válkách v Sýrii a Jemenu. V první jmenované zemi Teherán podporuje prezidenta Bašára Asada, zatímco Saúdové sunnitské rebely. V Jemenu zase Írán podpořil vzbouřenecké šíitské kmeny Húsíů, kteří ovládli zemi, takže Saúdové vojensky intervenovali.

Státní agentura Fars, která má blízko k Revolučním gardám, rovněž obvinila Saúdy, že k útoku přispěli, ale také Američany. Připomněla, že krvavý útok byl spáchán dva týdny poté, co americký prezident Donald Trump navštívil Rijád, kde prohlásil, že Írán je sponzor veškerého terorismu a měl by být izolován. Trump, který se Saúdy dohodl mnohamiliardový zbrojní obchod, přitom ignoroval fakt, že wahhábistická Saúdská Arábie podporuje islamistické radikály a svou rigidní ideologii šíří prostřednictvím finančních darů do řady zemí včetně Balkánu.

Íránské hlavní město Teherán se stalo ve středu terčem koordinovaného teroristického útoku, při kterém zemřelo 12 lidí a 39 osob bylo zraněno. Sebevražední atentátníci se odpálili u mauzolea ajatolláha Chomejního a v budově parlamentu, kam se prostříleli převlečení za ženy. Po několika hodinách se zbylé čtyři útočníky podařilo zabít.

K útoku se přihlásili sunnitští extremisté Islámský stát. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Cadbury Research Library, University of Birmingham, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V britské knihovně objevili rukopis Koránu, který mohl psát někdo, kdo se znal s prorokem Mohamedem

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zvěřejněného IS, který byl pořízen pravděpodobně v Palmýře.

Ministerstvo zahraničí USA útok v Teheránu odsoudilo. „Podlost terorismu nemá v mírovém, civilizovaném světě místo,“ uvedlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám