Hlavní obsah

Německý neonacista žádal v Maďarsku o azyl, soud ho vydal zpět do Německa

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarský soud vydal v úterý německého neonacistu Horsta Mahlera (81) do Německa. Mahler, který měl ve své vlasti nastoupit do vězení, přijel do Maďarska v květnu a požádal premiéra Viktora Orbána o politický azyl.

Foto: MTI

Horst Mahler u maďarského soudu

Článek

Mahler podle agentury MTI s vydáním do Německa souhlasil, ale nadále se považuje za politického uprchlíka, protože požádal maďarského premiéra Viktora Orbána o politický azyl.

Maďarský soud v této souvislosti konstatoval, že Mahler jako občan členského státu Evropské unie nemůže v Maďarsku oficiálně požádat o politický azyl.

Foto: MTI

Horst Mahler

Mahler byl v Německu odsouzen k 10 letům vězení za popírání holokaustu. Před dvěma lety mu německý soud povolil opustit vězení kvůli vážné nemoci, tam se však měl opět vrátit.

„Pak jsem napsal knihu, o které jsem přednášel v kruhu přátel. Video z této přednášky se dostalo na internet a soud na základě toho rozhodl, že si musím odsedět i zbytek trestu,“ řekl Mahler u soudu.

Do věznice se měl vrátit do konce loňského roku. K výkonu trestu však nenastoupil.

Zatčen po překročení hranice

Letos 15. května byl Mahler zatčen po překročení hranice u města Sopron na západě Maďarska, 17. května byl umístěn do vydávací vazby. Maďarské ministerstvo spravedlnosti poté požádalo německou stranu o dodání úplného textu evropského zatykače na jeho osobu.

Německý list Mitteldeutsche Zeitung zveřejnil Mahlerův dopis, v němž muž tvrdí, že požádal „vůdce maďarského národa Viktora Orbána“, aby mu poskytl „azyl před politickým pronásledováním”.

Mahler patřil v roce 1970 k zakladatelům levičácké teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu. Později přešel do tábora krajní pravice.

Reklama

Výběr článků

Načítám