Hlavní obsah

Třetím teroristou z Londýna byl syn Maročana a Italky

Londýn
Aktualizováno

Třetím londýnským útočníkem je podle italského listu Corriere della Sera Youssef Zaghba, syn Maročana a Italky. Britové totožnost tohoto muže už potvrdili. Podle informací italského listu se Zaghba narodil v roce 1995 v marockém městě Fás. Rodiče bydleli v Maroku, po rozvodu se ale jeho matka údajně odstěhovala do Itálie, konkrétně do oblasti Boloně.

Foto: ČTK/AP

Youssef Zaghba

Článek

Italští zpravodajci podle Corriere della Sera Brity před Zaghbou varovali. Informovali je, že ho v roce 2016 chytili při snaze odcestovat do Istanbulu, odkud měl namířeno do Sýrie. Na zádech měl batoh a v ruce jednosměrnou letenku. Matce prý řekl, že je na cestě do Říma.

V Zaghbově mobilu se údajně našly obrázky s islámskou náboženskou tematikou, nic kromě plánované cesty do Sýrie však nenasvědčovalo tomu, že by měl muž v plánu teroristický útok.

Z Itálie se Youssef Zaghba vydal do Británie, kde se usadil a sehnal práci v restauraci i přesto, že britské úřady měly od Italů varování.

Identitu dvou Zaghbaových kompliců zveřejnili britští vyšetřovatelé už v pondělí.

Prvním jmenovaným byl sedmadvacetiletý Khuram Butt. Byl ženatý a měl jedno nebo víc dětí. Posledních několik let žil v Barkingu ve východním Londýně. Narodil se v Pákistánu, měl ale britské občanství.

Scotland Yard o Buttovi věděl, zpravodajci z MI5 ale neměli k dispozici žádné indicie, že by chystal teroristický útok, napsala BBC.

Druhému jmenovanému bylo třicet let a policie ho identifikovala jako Rachida Redouaneho, který rovněž bydlel v Barkingu. Podle vyšetřovatelů byl marocko-libyjského původu.

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Dva teroristé ze tří, kteří útočili v Londýně. Khuram Shazad Butt (vlevo)a Rachid Redouane.

Než policie všechny tři teroristy zlikvidovala, stačili povraždit sedm lidí a osmačtyřicet dalších zranit. Nejprve ve vypůjčené dodávce najížděli do lidí na London Bridge a pak vystoupili a na nedalekém Borough Marketu začali bezhlavě bodat do lidí kolem sebe. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranění na mostě krátce po útokuVideo: Reuters

Televize Sky News v pondělí večer uvedla, že všech 12 lidí, které v neděli policie zadržela v souvislosti s londýnským útokem, bylo propuštěno bez toho, že by vůči nim bylo vzneseno obvinění.

V nemocnici zůstává 36 lidí, stav 18 z nich je kritický, a tak není vyloučeno, že počet obětí na životech ještě poroste. Celé Spojené království v úterý uctilo památku obětí víkendového teroristického činu v Londýně minutou ticha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám