Hlavní obsah

Londýňan se s trojicí teroristů nepáral, stačilo mu pár piv a holé ruce

Londýn

Britská média oslavují jako hrdinu 47letého Roye Larnera, který v sobotu v noci v londýnské restauraci Black & Blue stanul tváří v tvář trojici islámských teroristů s noži. Na jejich výkřiky, že vraždí pro Alláha, je hlasitě vykázal do patřičných míst a postavil se jim s holými pěstmi. Dal tak ostatním čas, aby utekli. Larner přežil s osmi bodnými zraněními.

Foto: repro The Sun

Zraněný Roy Larner v nemocnici

Článek

Fotbalový fanoušek londýnského klubu FC Millwall se v restauraci bavil s kamarády, když se u vchodu objevili útočníci s dlouhými noži. V podniku zavládl chaos, lidé drželi dveře, jiní utíkali nebo se schovávali pod stoly. Pak útočníci vzývající pokřikem Alláha rozbili skleněné dveře a pronikli dovnitř, ale Larner se nenechal zastrašit.

„Křikem jsem jim odpovídal jako pitomec. Pomyslel jsem si, že si z těch bastardů musím udělat pr...l. Udělal jsem pár kroků směrem k nim a řekl: ‘Se..u na vás, já jsem Millwall‘,“ vylíčil z nemocničního lůžka Larner.

Trojice teroristů se na něj hned vrhla, ale Larner se nedal. „Stál jsem před nimi a snažil se ubránit. Všichni ostatní běželi dozadu. Zůstal jsem proti nim sám, proto jsem tak zraněný. Snažil jsem se chňapnout holýma rukama a vydržet. Osmkrát mě bodli a řízli – na hlavě, hrudi a na obou rukou. Všude byla krev.“

Pobodaný Roy Larner v nemocnici. Přátelé mu věnovali magazín Učíme se běhat. Název je možné přeložit i jako Nauč se utíkat.

„Říkali: ‘Islám, islám‘, a já zase: ‚S..r na vás, já jsem Millwall’. To bylo to nejhorší, protože na mě útočili dál. Naštěstí ale žádná z ran na mě nešla přímo, jinak bych byl mrtvý,“ dodal Larner, podle něhož incident trval asi půl minuty.

Dva útočníci se pak dostali za něj a pokračovali dál, takže proti sobě nakonec měl jediného teroristu. Nakonec se všichni tři útočníci rozhodli odejít a pokračovat dál. Roy vyšel ven za nimi. „Viděl jsem je jít směrem k hospodě The Wheatsheaf. A pak jsem zničehonic uslyšel střelbu a oni všichni tři padli,“ řekl.

„Na vlastní bezpečnost jsem v tu chvíli nemyslel. Měl jsem čtyři nebo pět pint piva – nic extra,“ dodal Larner. Jedna pinta je o něco více než půllitr.

Přátelé Larnerovi věnovali magazín Učíme se běhat. Tento název lze ale přeložit i jako Nauč se utíkat. Do sbírky, kterou pro něj uspořádali, už lidé věnovali více než 10 000 liber (300 000 korun).

Teroristé zabili sedm lidí a téměř 50 dalších zranili. Osmnáct lidí je v kritickém stavu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám