Hlavní obsah

Teror v Londýně podle Trumpa prokázal, že je protiimigrační dekret potřeba

Washington

Americký prezident Donald Trump v neděli i v pondělí v sérii příspěvků na Twitteru kritizoval ministerstvo spravedlnosti za to, jak postupuje ve věci dekretů zakazujících obyvatelům šesti většinově muslimských zemí cesty do Spojených států. V souvislosti se sobotním teroristickým útokem v Londýně také poznamenal, že USA regulovat migraci potřebují a že dění ve Spojeném království je toho důkazem.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Lidé, právníci a soudy tomu mohou říkat, jak chtějí, já tomu ale říkám tak, jak je třeba, a tak, jak to je, ZÁKAZ CESTOVÁNÍ," napsal Trump v prvním ze série příspěvků, které zveřejnil krátce po víkendovém teroristickém útoku v Londýně, kde tři atentátníci zabili celkem sedm lidí.

Jejich identitu britští policisté podle ostrovních médií znají, zatím ji ale vzhledem k probíhajícímu vyšetřování zveřejňovat nebudou.

Americké ministerstvo spravedlnosti se v pátek obrátilo na nejvyšší soud s žádostí, aby povolil platnost dekretu, kterou dříve zablokovaly soudy nižší instance. Podle Trumpa ale mělo požadovat povolení původního zákazu, a nikoliv jeho druhé, „zředěné, politicky korektní verze”.

„Musíme být chytří, pozorní a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujeme zákaz cestování jako přidanou úroveň ochrany!“ napsal také Trump na Twitteru.

Trumpův březnový výnos zakazuje na dobu 90 dnů vstup do USA obyvatelům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie a pozastavuje program přijímání uprchlíků.

Na rozdíl od první verze, vydané krátce po jeho lednovém nástupu do úřadu, která byla podle expertů velmi nepřipravená a plná chyb, se nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz. Oba dekrety postupně zneplatnily soudy nižší instance.

Trump se na Twitteru pozastavil také nad tím, že starosta Londýna Sadiq Khan po sobotním útoku islamistických teroristů vyzývá ke klidu. „Nejméně 7 mrtvých a 48 zraněných a starosta Londýna tvrdí, že není důvod k panice!“ reagoval americký prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám