Hlavní obsah

Britská policie zná identitu útočníků, zřejmě šlo o známé firmy

Londýn
Aktualizováno

Britská policie zná jména všech tří útočníků, kteří o víkendu v Londýně zabili sedm lidí. Jména zveřejní, jakmile to vyšetřování umožní, uvedla v pondělí ráno BBC. Dodala, že úřady byly varovány, že se jeden z útočníků radikalizoval. List The Daily Mail dodal, že jeden z útočníků se objevil v dokumentu o britských džihádistech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně po teroristickém útoku částečně otevřeli most London BridgeVideo: Reuters

 
Článek

Podle BBC policie dostala varování – nejmenovaný muž řekl stanici, že jeden z útočníků se během posledních dvou let radikalizoval: „Bavili jsme se o jednom z dřívějších útoků a on, jako většina radikálů, nacházel pro cokoli ospravedlnění. Ten den jsem si uvědomil, že musím kontaktovat úřady,“ vypověděl svědek s tím, že tak učinil, ale podle něj se nic nestalo.

Jedním z útočníků byl podle listu The Daily Mail 27letý radikál, který se loni objevil v televizním dokumentu o britských džihádistech odvysílaném na Channel 4. V něm bylo také zachyceno, jak byla v parku rozvinuta vlajka Islámského státu. Na místě pak zasahovala policie. Na kameře se tento muž objevil po boku dvou radikálních kazatelů, které policie a zpravodajské služby dobře znají.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté odvádějí jednu zadrženou.

Policie také dostala varování, že se tento muž přede dvěma lety pokoušel v parku radikalizovat děti. Má jít o člověka z Barkingu na východě Londýna, kde byla v neděli podniknuta razie.

Měl na sobě triko Arsenalu

Jméno muže policisté nezveřejnili, ale má jít o radikála, který měl na sobě v době útoku tričko fotbalového klubu Arsenal, otce dvou dětí. Pracoval pro KFC a pro londýnský dopravní podnik. Několik hodin před útokem byl údajně velmi veselý a souseda se ptal, jak si najmout dodávku a kolik by to mohlo stát.

„Bylo to kolem třetí dopoledne a já jsem zrovna stěhoval, takže jsem si nakládal věci do dodávky,” řekl Iketina Chigbo. „Přistoupil ke mně a vypadal docela vzrušeně. Měl na sobě triko Arsenalu a ptal se na dodávku. Ptal se, kde by ji mohl získat a kolik by to stálo. Říkal, že se taky plánuje přestěhovat, a proto to chce vědět. Vypadal jako v euforii,“ dodal soused s tím, že muže poznal na zveřejněném záběru.

Razie pokračují

Policie v pondělí ráno krátce po čtvrt na pět podnikla razie na dvou adresách ve východním Londýně v Dagenhamu a v Newhamu a zadržela několik osob. Podle obyvatel tam byla slyšet střelba. Jeden ze svědků řekl Daily Mailu, že ve čtyři hodiny ráno slyšel extrémně silnou ránu, po které následovalo několik výstřelů: „Bylo to, jako bych byl hned vedle auta, kterému střílí z výfuku. Bylo to dost hlasité na to, aby to probudilo ve čtyři ráno každého.“

V Barkingu bylo v neděli zadrženo dvanáct lidí při razii, která se uskutečnila zřejmě v bytě jednoho z atentátníků – nejmladším zadrženým byla 19letá dívka, nejstarší 60letá žena. Jeden ze zadržených, 55letý muž, byl propuštěn. Během zásahu byly provedeny řízené exploze.

Britská policie se při vyšetřování sobotního teroristického útoku v Londýně zajímá především o to, kdo všechno se na přípravách činu podílel. Je přesvědčena, že útočila trojice teroristů a nikdo další. Není si ale zcela jistá, zda atentát, který si vyžádal sedm obětí a několik desítek zraněných, nepomáhali připravovat i další radikálové.

K činu se v neděli přihlásil Islámský stát.

Cizinci mezi oběťmi

První potvrzenou obětí je Kanaďanka Chrissy Archibaldová. V Kanadě pomáhala bezdomovcům. Do Evropy se přistěhovala za snoubencem. Kanaďanku srazil útočník na mostě.

Další z obětí je Francouz, uvedl už v neděli francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, který se chystá v pondělí v rámci plánované návštěvy přijet do Londýna. Dodal, že sedm dalších francouzských občanů bylo zraněno.

Australský premiér Malcolm Turnbull řekl, že pobodáni byli dva Australané.

Večer se v parku Potters Fields u mostu London Bridge, na kterém útok začal, uskuteční vigilie. Pietní shromáždění svolal londýnský starosta Sadiq Khan.

Mezi oběťmi sobotních útoků v Londýně nejsou Češi, řekla mluvčí české diplomacie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Největší teroristické útoky v Evropě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám