Hlavní obsah

Antikoncepční pilulka „den po“ bude v Polsku jen na předpis

Polští poslanci ve čtvrtek schválili novelu zákona omezující přístup k antikoncepčním tabletám zvaným „den poté“. V katolickém Polsku jsou tyto pilulky v souladu s předpisy Evropské unie dosud volně prodejné klientkám starším 15 let, zanedlouho ale budou už jen na lékařský předpis.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepční pilulka (ilustrační foto)

Článek

Pro zákon, předložený konzervativní vládou premiérky Beaty Szydlové, hlasovalo 242 poslanců, proti bylo 188 zákonodárců a devět se zdrželo.

Zapotřebí bude ještě schválení senátory, ale očekává se hladký souhlas, protože i v horní komoře parlamentu má vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) spolehlivou většinu.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Józefa Szczureková-Żelazková návrh odůvodnila snahou sjednotit předpisy, aby všechny hormonální antikoncepční prostředky byly na recept, protože „mohou negativně ovlivnit zvláště mladý organismus“.

Kritika z opozice

Opozice za novelou vidí další krok vládnoucích konzervativců k omezení práv žen.

„Lžete, když tvrdíte, že jde o potratové tabletky, že je mladá děvčata jedí po hrstech jako bonbony, že je to zdraví škodlivá antikoncepce. Využíváte lží a parlamentní většiny, abyste odebrali ženám právo rozhodovat o sobě samých,“ prohlásila na adresu vlády poslankyně Monika Wielichowska z liberální Občanské platformy.

PiS už zabránila financování umělého oplodňování metodou in vitro z veřejných prostředků. Loni na podzim se také pokusila ještě více zpřísnit předpisy omezující umělé přerušení těhotenství, které už beztak patří v Evropské unii k nejtvrdším. Příslušný návrh zákona vláda ale stáhla po masových protestech Polek v celé zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám