Hlavní obsah

Islamisté na Filipínách unesli katolického kněze a třináct věřících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Ozbrojení islámští teroristé ve středu ve městě Marawi na jihu Filipín unesli katolického kněze a dalších třináct křesťanů. Učinili tak krátce poté, co filipínský prezident Rodrigo Duterte v oblasti vyhlásil stanné právo, aby tak vytvořil podmínky pro účinnější boj s terorismem. Tvrdí, že jih země terorizuje Islámský stát.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Policie na jihu Filipín

Článek

„Hrozí, že pokud se vládní síly vyslané proti nim nestáhnou, rukojmí zabijí,“ cituje The Daily Mail arcibiskupa Socratese Villegase.

Únosu předcházely boje filipínských bezpečnostních složek s islámskými ozbrojenci, kteří se vojákům postavili na odpor, když si do Marawi v úterý večer přišli pro vůdce Islámského státu na Filipínách Isnilona Hapilona.

„Musel jsem vyhlásit stanné právo na skupině ostrovů Mindanao. Je naší ústavní povinností vymoci právo a zajistit bezpečnost,” prohlásil Duterte podle CNN. Kvůli násilí zkrátil návštěvu Ruska.

Operace v Marawi se ale nezdařila, teroristé se ve 200tisícovém Marawi opevnili, zapalovali domy a s armádou svádějí partyzánský boj.

Spojené státy považují Hapilona za jednoho z nejnebezpečnějších teroristů světa a vypsaly na jeho hlavu odměnu ve výši pěti miliónů dolarů. To je v přepočtu asi 118,3 miliónu korun. Vůdce filipínské větve Islámského státu je nebezpečný zejména proto, že se snaží sjednotit všechny frakce islámských radikálů v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám