Hlavní obsah

Arabové systematicky islamizují Kosovo, tvrdí německá vláda

– Priština

Bohatí Arabové systematicky islamizují Kosovo a přetváří ho v líheň islámského terorismu v Evropě. Činí tak navíc před zraky mírové mise KFOR. V odpovědi na dotaz poslankyně z německé strany Die Linke to podle serveru Deutsche Welle uvedla spolková vláda. Činí tak prostřednictvím imámů obracejících muslimskou komunitu v Kosovu na radikální wahhábismus. Na islamizaci se navíc podílejí i saúdskoarabské humanitární organizace.

Hlavní mešita v kosovské metropoli Priština

Článek

„Saúdskoarabští misionáři jsou v Kosovu aktivní, šíří wahhábistickou interpretaci islámu. Například vysíláním imámů. V kosovské muslimské komunitě lze pozorovat pokračující nasazení arabských dárců - jednotlivců, nevládních organizací, ale i polostátních a vládních agentur,“ konstatovala podle Deutsche Welle německá vláda.

Poslankyně Sevima Dagdelenová, která dotaz vznesla, je tím pobouřena. „Je skandální, že díky přítomnosti německých vojáků mohou saúdští kazatelé nenávisti a násilí nerušeně vytvářet podhoubí (pro terorismus),“ prohlásila Dagdelenová.

Na 50 tisíc konzervativních muslimů

Kosovo má necelé tři milióny obyvatel a ke konzervativnímu (přísnému) islámu se jich v zemi hlásí na 50 tisíc. Řada z nich je ohrožena vlivem teroristů. Zahalené ženy jsou v ulicích kosovských měst k vidění stále častěji, což jen potvrzuje, že se obyvatelstvo obrací k radikálnímu výkladu islámu.

Od roku 2012 se z Kosova vydalo bojovat za Islámský stát nejméně 316 lidí. Skutečné číslo ale bude pravděpodobně mnohem vyšší, protože zdaleka ne o každém teroristovi, který se vydal bojovat na Blízký východ, úřady vědí. Nejméně 120 džihádistů se už podle informací kosovského ministerstva vnitra vrátilo. Patrně před tím prodělali teroristický výcvik.

Vyšetřováno je v Kosovu v souvislosti s islámských terorismem nyní 240 lidí a od roku 2013 jich bylo zatčeno už 130. V policejních poutech skončil mimo jiné také imám z Velké mešity v hlavním městě Prištině.

Ukazuje se tak, že je radikální islám v převážně muslimském Kosovu stále větším problémem, konstatuje DW. A na vině podle něj není jen saúdskoarabský vliv, ale také 40procentní nezaměstnanost, frustrace lidí, kteří nevidí naději na zlepšení své životní situace a neschopnost kosovské vlády problému radikalizace účinně čelit.

Reklama

Výběr článků

Načítám