Hlavní obsah

Exsenátor Novák zůstává ve vydávací vazbě, německý soud chce další podklady

Právo, Jakub Bartosz
Aktualizováno

Německý soud odložil rozhodování o případném vydání bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka z vazby do ČR k trestnímu stíhání v kauze dotací ROP Severozápad. Soud si ještě vyžádal od české strany doplnění podkladů, na základě kterých má rozhodnout. Právu to sdělila soudkyně Vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Další jednání je v plánu v červenci, uvedla Fehnsová-Böerová. Novák rovněž nebyl propuštěn na podmínku, takže do dalšího rozhodování soudu zůstává ve vazbě.  Soud rozhodoval ve středu a žádá další dokumenty. „Teprve po obdržení informací může být rozhodováno o přípustnosti vydání,“ dodala soudkyně.

Německá policie zadržela Nováka, který má německé občanství, na základě evropského zatýkacího rozkazu loni v prosinci, od ledna je ve vydávací vazbě. [celá zpráva]

Policie chce Nováka stíhat v kauze údajných machinací s dotacemi na severozápadě Česka. Kriminalisté v případu obvinili loni celkem 24 lidí, škodu vyčíslili na skoro 14 miliard korun. [celá zpráva]

Za klíčové postavy kauzy považují právě Nováka a podnikatele Daniela Ježka, který je rovněž ve vazbě.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám