Hlavní obsah

Běženci z Indie drží v Německu hladovku

Právo, DPA, vpl

Deset utečenců z Indie zahájilo v pondělí v německém Selmu protestní hladovku. Skupina těchto mužů sikhů trvá na svém požadavku, že si sami budou připravovat jídlo. Muži strávili podle televize WDR předchozích šest měsíců v uprchlickém zařízení v Leverkusenu, kde jim prý slíbili, že po přeložení do Selmu je umístí do řádných obytných domů a budou si moci sami vařit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Realita je však naprosto odlišná,“ řekl jeden z nich. Sikhové bydlí v kontejnerových buňkách a stejně jako ostatním obyvatelům jim stravu dodává cateringová firma.

Starosta Selmu Mario Löhr hladovkářům nabídl, že jim dodavatelská firma bude připravovat stravu podle jejich představ. „Odmítli to s tím, že budou pokračovat v protestu až do splnění svých požadavků,“ řekl WDR s tím, že byty mohou dostat teprve tehdy, pokud jim úřady přiznají azyl.

Pohoršení nad učebnicí

Skandál se rozpoutal také po reportáži belgické televize VRT, která se pohoršuje nad učebnicí francouzštiny pro děti migrantů a obsahuje věty naznačující, že utečenci jsou extremisté.

Stalo se tak poté, kdy se iráckému utečenci Radu Azávímu (38) dostala do rukou učebnice jeho syna. Našel v ní věty jako „Otec hodil bombu a půjde do vězení“, „Ve vězení jím sendviče“ nebo „Ukazuje mi bombu a vězení“.

„V Iráku je mnoho utrpení, ale po přečtení učebnice se mě zmocnil smutek,“ řekl. Catherine Lameaireová (44), lektorka francouzštiny, se rovněž zhrozila. „Učebnice vyvolává dojem, že žadatelé o azyl jsou buď hloupí, nebo teroristé. To považuji za nepřijatelné a hloupé,“ dodala s tím, že se styděla podle učebnice vyučovat a nerozuměla, jak se vůbec v Belgii mohla kniha objevit.

Reklama

Výběr článků

Načítám