Hlavní obsah

Mám právo dělit se o informace, odráží Trump nařčení z vyzrazení tajemství Rusům

Washington

Americký prezident Donald Trump se vymezil vůči tvrzení deníku The Washington Post, že při přijetí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a velvyslance Ruské federace Sergeje Kisljaka v Oválné pracovně Bílého domu sdělil ruským hostům tajné zpravodajské informace. Trump na Twitteru uvedl, že na to, co si s ruskými zástupci řekl, měl právo.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Bílém domě

Článek

„Jako prezident jsem se chtěl s Ruskem na otevřeně plánované schůzce v Bílém domě podělit o fakta vztahující se k terorismu a bezpečnosti v letecké dopravě, na což mám naprosté právo,“ napsal Trump a dodal, že ho k tomu vedly „humanitární důvody“.

„Navíc chci, aby Rusko velkou měrou vystupňovalo svůj boj proti Islámskému státu a terorismu,“ vysvětlil dále prezident.

Trump tak reagoval na článek v listu The Washington Post, který s odkazem na několik zdrojů z nynější i bývalé administrativy informoval, že šéf Bílého domu při schůzce minulý týden Lavrovovi s Kisljakem prozradil podrobnosti k tomu, proč byly v dubnu na palubě některých letů z Blízkého východu zakázány notebooky.

Informace měli Američané získat od nespecifikovaných spřátelených blízkovýchodních tajných služeb a údajně byly tak závažné, že se zavázali dále je nikomu nepředávat. Trump měl vyzrazením podrobností kromě jiného ohrozit agenty a probíhající špionážní operace proti Islámskému státu. Podle zprávy měl Rusům dokonce prozradit jméno města, kde byly informace získány.

Trumpovi poradci údajně hned po schůzce volali CIA a NSA, aby je varovali.

Ačkoli takové jednání prezidenta není nezákonné, zpráva způsobila na americké politické scéně poprask.

Nic takového, tvrdí poradci

Proti článku se před Trumpem vymezili dva jeho poradci. Stejně jako prezident však přímo konkrétní nařčení nepopřeli. Národně bezpečnostní poradce H. R. McMaster uvedl, že „v žádnou chvíli nebyly probírány zpravodajské zdroje nebo metody a prezident neodtajnil žádné vojenské operace, o nichž už se veřejně nevědělo.“

„Byl jsem v místnosti. Nestalo se to,“ poznamenal McMaster, a podobně hovořila i poradkyně pro strategickou bezpečnost Dina Powellová. „Ta zpráva je nepravdivá. Prezident pouze hovořil o společných hrozbách, jimž obě země čelí,“ řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám