Hlavní obsah

Trumpův podpis zajistil financování federální vlády do konce září

– Washington

Prezident USA Donald Trump v pátek podepsal zákon, který zajistí financování chodu federální vlády do konce fiskálního roku, tedy do 30. září. Vláda měla původně peníze na svou činnost jen do pátku, od soboty jí tak hrozil pád do platební neschopnosti. Trumpem podepsaný zákon je výsledkem kompromisu. Prezident se výměnou za nezbytný souhlas demokratických zákonodárců vzdal mimo jiné peněz na výstavbu zdi na hranicích s Mexikem.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Zákon, který má 1665 stran a který vládě poskytuje do konce fiskálního roku 1,2 biliónu dolarů (29,5 biliónu korun), byl do poslední chvíle předmětem tvrdého vyjednávání republikánů a demokratů. Kompromisní řešení nakonec za své vítězství označily oba tábory.

Trump sice přišel o očekávané finance na stavbu zdi na hranici s Mexikem, podařilo se mu ale zvýšit výdaje na obranu a získat peníze na nahrazení zhruba 60 kilometrů stávajícího plotu na hranici s Mexikem novým zesíleným oplocením.

Bez zákona o financování by vláda od soboty neměla přidělené peníze na svůj chod. V praxi by to mimo jiné znamenalo uzavření národních parků a památek pod federální správou či úřadů, které nejsou kritické pro chod země.

Naposledy k takovéto situaci došlo v roce 2013. Tento stav tehdy trval asi dva týdny a podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (skoro 594 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám