Hlavní obsah

Tálibán zahájil jarní ofenzívu v Afghánistánu

– Kábul

Islamistické hnutí Tálibán v pátek oznámilo začátek jarní ofenzívy v Afghánistánu. Členové radikální organizace ji chtějí zacílit především na zahraniční jednotky v zemi a jejich vojenskou infrastrukturu, ale i na afghánskou armádu. Dlouhodobým cílem Tálibánu je svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu.

Foto: Reuters

Bojovník Tálibánu. Ilustrační foto

Článek

"Hlavním cílem...budou zahraniční jednotky, jejich vojenská a zpravodajská infrastruktura a eliminace jejich místních žoldáků," uvádí se podle agentury AFP v pátečním prohlášení hnutí.

Jarní ofenzíva bývá každoročně zahájena po období relativního klidu, když roztaje sníh a horské průsmyky jsou opět průchodné. Ta letošní nese jméno bývalého vůdce hnutí Muhammada Mansúra, jehož loni v květnu zabil útok amerického bezpilotního letounu.

Začátek ofenzívy vyhlásil Tálibán čtyři dny po návštěvě amerického ministra obrany Jamese Mattise v Afghánistánu, během níž šéf Pentagonu vyzval hnutí, že pokud se chce zapojit do politického procesu, musí se vzdát násilí a terorismu.

"Budeme mít nepřítele na mušce, budeme je trápit, zabíjet či brát do zajetí do chvíle, než opustí svou poslední pozici," pohrozil v pátek Tálibán s tím, že chystá další sebevražedné a hromadné útoky.

Tálibán je podle expertů v posledních letech nejsilnější od roku 2001, kdy jej zahraniční armády v čele s USA zbavily moci. Před týdnem zaútočili členové hnutí na vojenskou základnu a zabili nejméně 140 příslušníků afghánské armády. Kvůli tomu rezignovali ministr obrany a šéf armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám