Hlavní obsah

Dvojici zadržených z Marseille obvinili z příprav teroristického útoku

– Paříž

Francouzské úřady v neděli obvinily a uvěznily dvojici mužů zadržených v úterý v Marseille, kde údajně připravovali teroristický útok. Clément Baur a Mahiedine Merabet jsou obviněni z příprav jednoho nebo více činů ohrožujících lidské životy, nákupu, přechovávání a přepravy zbraní a výbušnin, napsala agentura AFP s odvoláním na pařížskou prokuraturu.

Foto: ČTK/AP

Clément Baur (vpravo) a Mahiedine Merabet

Článek

Oba muže zadržela francouzská policie v úterý kolem poledne pro podezření, že chystají „bezprostředně hrozící” útok. [celá zpráva] Ten se podle vyšetřovatelů měl odehrát přímo v Marseille nebo v blízkém okolí, protože v bytě Clémenta Baura byly nalezeny okamžitě použitelné výbušniny a na zdi visela mapa města. Policie zde také našla lehký kulomet, dvě pistole, pytle s municí a podomácku vyrobený granát. [celá zpráva]

„Pátrání zatím neodhalilo, jaký mohl být cíl příprav,” řekl agentuře AFP zdroj blízký vyšetřování. Jak devětadvacetiletý Merabet, tak třiadvacetiletý Baur odmítají, že by plánovali konkrétní násilný čin. „Mahiedine Merabet uplatňuje své právo nevypovídat, Clément Baur je o něco sdílnější,” řekl zdroj AFP. Oba jsou nyní v dočasné vazbě.

Úterní incident rozvířil obavy kolem bezpečnostní situace během prvního kola prezidentských voleb. Ty poté umocnil čtvrteční útok v Paříži, při kterém byl zastřelen jeden policista a další byl zraněn. [celá zpráva] Od začátku roku 2015 si tak ve Francii vlna atentátů vyžádala 239 obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám