Hlavní obsah

Při útoku Tálibánu na armádní základnu bylo zabito 140 vojáků

Mazáre Šaríf

Při pátečním útoku Talibanu na afghánskou vojenskou základnu bylo zabito nejméně 140 afghánských vojáků a mnoho dalších zraněno. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného místního činitele.

Foto: Mirwais Najand, ČTK/AP

Afghánsští vojáci před branou vojenské základny nedaleko severoafghánského města Mazáre Šaríf. Na základnu zaútočili bojovníci Tálibánu a zabili na 140 vojáků.

Článek

Podle dalších zdrojů může být bilance obětí dosud očividně nejkrvavějšího útoku na armádní základnu v Afghánistánu ještě vyšší. Afghánská vláda zatím ještě oficiální údaj o obětech nezveřejnila. K útoku se přihlásil Tálibán.

Ozbrojenci zaútočili v pátek na základnu nedaleko severoafghánského města Mazáre Šaríf v uniformách afghánské armády. Napadli mešitu a vojenskou jídelnu v areálu. Útok trval několik hodin.

Podle amerického mluvčího nebyly do incidentu bezprostředně zapojeny zahraniční koaliční síly vedené Američany. Na spojenecké základně působí hlavně němečtí vojáci.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v dnešním prohlášení řekl, že útok byl odplatou za nedávné zabití několika významných členů Tálibánu v severním Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám