Hlavní obsah

Ahmadínežáda nevybrali na seznam kandidátů na íránského prezidenta, uvedla TV

Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebude kandidovat v květnových prezidentských volbách. Podle čtvrtečního sdělení íránské televize znalci íránského práva, kteří vybírají kandidáty z několika set přihlášených osob, Ahmadínežáda nezařadili na užší seznam. Současný prezident Hasan Rúhání na něm podle agentury Reuters naopak je.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Rada dohlížitelů, složená z 12 znalců, už konečný seznam sestavila a má ho předat ministerstvu vnitra, které pak výběr do neděle zveřejní.

Ahmadínežád, který funkci zastával po dva mandáty v letech 2005 až 2013, minulý týden překvapil oznámením, že se hodlá o funkci ucházet znovu. Hovořil o tom už loni, ale duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí mu veřejně doporučil, aby se o post znovu neucházel.

Podle íránských sdělovacích prostředků je na užším seznamu šest jmen včetně umírněného Rúháního a konzervativce Ebráhíma Raísího, který má blízko k Chameneímu.

Volby budou 19. května. K těm minulým v roce 2013 rada dohlížitelů vybrala osm kandidátů. Ústava dovoluje osobě ucházet se o funkci maximálně dvakrát po sobě.

Podle informací íránské státní televize jsou na seznamu povolených kandidátů rovněž teheránský starosta Mohammad Bákir Kalíbaf, řazený ke konzervativnímu táboru, první viceprezident Ešák Jahangírí a někdejší konzervativní ministr kultury Mostafa Mírsalím.

Reklama

Výběr článků

Načítám