Hlavní obsah

Muž na Champs-Élysées v Paříži střílel na policisty, jednoho zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po střelbě na bulváru Champs-Élysées v Paříži ve čtvrtek zemřel jeden policista a další jsou zranění. Útočníka policisté zabili, když se snažil z místa utéct. Píší o tom světové agentury. Policie následně začala vyšetřovat, zda měl střelec komplice. Podle francouzského prezidenta šlo zřejmě o teroristický čin. Přihlásila se k němu teroristická skupina Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

K útoku došlo ve čtvrtek kolem deváté večer. Podle dostupných informací útočník s automatickou zbraní vystoupil z auta a začal střílet na policisty, kteří byli v zaparkovaném autě či na chodníku.

Později se objevily informace, že na následky zranění zemřel i druhý policista, to však následně popřelo ministerstvo vnitra s tím, že jeden policista je mrtvý a další dva jsou zranění.

Útočník - podle úřadů se jedná o 39letého muže, který bydlel na předměstí Paříže - se pokusil z místa utéct, policisté ho však při tom zastřelili.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policie na Champs-Élysées

Motiv incidentu, k němuž došlo pár dní před začátkem prvního kola prezidentských voleb ve Francii, není zcela jasný, podle ministerstva vnitra však útočník necílil na policisty náhodou.

Foto: tv, ČTK/AP

Policie na Champs-Élysées

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea okolnosti ukazují na teroristický čin. Případem se také zabývají protiterorističtí vyšetřovatelé.

Zabitý střelec prý nebyl pro bezpečnostní složky neznámý, vedli ho jako extremistu. Podle neoficiálních zpráv muž do Paříže dorazil vlakem z Belgie. Policisté prohledali jeho byt na východním předměstí metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřování útoku v PařížiVideo: Reuters

Podle agentury Amak, která má vazby na islamistické radikály, se k útoku přihlásil Islámský stát. Podle zveřejněného vyjádření útočil Belgičan, který byl jedním z bojovníků této skupiny. Prohlášení však ještě nemusí znamenat, že se IS na akci skutečně podílel.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policie na Champs Élysées

Incident ovlivnil život ve středu města. Okolí místa střelby policie uzavřela a omezena byla i veřejná doprava. Pařížská policejní prefektura na Twitteru vyzvala, aby se lidé bulváru a jeho okolí vyhnuli. Nad místem střelby nízko přelétával vrtulník.

Ministerstvo vnitra večer oznámilo, že policie hledá střelcovy potenciální komplice. Francouzský prezident ve svém večerním vystoupení uvedl, že bylo zadrženo několik podezřelých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám