Hlavní obsah

Jen jsem plnil rozkazy. Kyrgyz je podezřelý, že zorganizoval atentát v Petrohradu

Moskva
Aktualizováno

Sedmadvacetiletý Kyrgyz Abror Azimov, jehož v neděli zatkla ruská policie, se vyšetřovatelům přiznal, že zorganizoval pumový útok v petrohradském metru. Podle ruských médií to potvrdil jeho právník. Samotný Azimov však záhy před soudem popřel, že by byl organizátorem.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Kyrgyz Abror Azimov je podezřelý, že zorganizoval teroristický útok v petrohradském metru.

Článek

„Plně se přiznal,“ řekl nejprve Azimovův právník.

Azimov to však záhy před soudem popřel. Přiznal sice, že měl na útoku podíl, ale ne přímý. „Neuvědomoval jsem si, co dělám. Dostal jsem rozkazy a jen jsem je plnil.“

Výbušniny v soupravě petrohradského metra odpálil 3. dubna jiný Kyrgyz, ovšem s ruským občanstvím, Akbardžon Džalilov. Zabil 14 lidí a pět desítek dalších zranil. Navíc krátce před tím jinde v metru nastražil ještě jednu bombu, tu se ale podařilo včas najít a zlikvidovat.

Ruští vyšetřovatelé už dříve uvedli, že Azimov „sebevražedného útočníka a teroristu Džalilova vycvičil“. Odpovědnost za útok přisuzují radikálním islamistům, možná s vazbami na Islámský stát.

Policie podle listu Kommersant Azimova odhalila mezi telefonickými kontakty atentátníka Džalilova. Zadržen byl poté, co si aktivoval jednu ze dvou nově zakoupených SIM karet do mobilu.

Ruská policie v souvislosti s útokem zadržuje ještě osm dalších lidí – šest jich bylo zadrženo v Petrohradu a dva v Moskvě. Rovněž oni pocházejí ze Střední Asie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám