Hlavní obsah

Kanadské univerzitě se rozbil mrazák, ze vzorků pradávného ledu zbyly loužičky vody

– Edmonton

Porucha speciálního mrazáku, který v Albertské univerzitě v kanadském Edmontonu uchovával jednu z největších sbírek vzorků ledovců z kanadské Arktidy, přeměnil led, který se utvářel desítky až stovky let, na loužičky vody. Informoval o tom zpravodajský server The Times

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pavilónů Albertské univerzity v kanadském Edmontonu

Článek

„Tohle je noční můra číslo jedna pro každé zařízení na planetě, které uchovává vzorky ledovcového jádra,” uvedl Martin Sharp, glaciolog univerzity v Edmontonu. Na místo prý dorazil 45 minut poté, co signál upozornil na poruchu mrazicího zařízení, ale už bylo pozdě. „Vypadalo to tam spíš jako v šatně u bazénu než v mrazáku,” postěžoval si.

Vzorky vědci sbírali čtyři desítky let a studovali na nich klimatické změny a jejich možné následky. Ovšem kvůli poruše na zakázku vyrobeného mrazicího systému v hodnotě tří miliónů kanadských dolarů (asi 56,5 miliónu korun) se rozpustilo zhruba 13 procent ledové sbírky.

Jeden ze zničených vzorků pocházel z jádra ledovce Penny Ice Cap na Baffinově ostrově, který se vytvořil před více než 22 tisíci lety, a nabízel tak cenné důkazy měnícího se prostředí v průběhu uplynulých tisíciletí.

Porucha ovšem mohla mít mnohem horší následky, nebýt televizního štábu, který před tímto neštěstím na univerzitě natáčel. Univerzita má dvě mrazicí jednotky – a štáb požádal zaměstnance, aby většinu vzorků přestěhovali do té, která se neporouchala, protože v ní měli lepší světlo pro natáčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám