Hlavní obsah

K bombovým útokům v egyptských kostelech se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt
Aktualizováno

Výbuchy bomb ve dvou egyptských kostelech během bohoslužeb má na svědomí Islámský stát. Ten se přihlásil k odpovědnosti za obě exploze, při kterých přišlo o život 43 lidí a další více než stovka lidí je zraněná. Egyptský prezident nařídil okamžité nasazení armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky výbuchu v egyptském kostele Video: Reuters

 
Článek

Vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi. K útokům došlo tři týdny před chystanou návštěvou papeže Františka v Egyptě.

První útok nastal v kostele Svaté Marie ve městě Tanta v oblasti Gharbíja. Bomba byla umístěna pod lavicí. Zahynulo přes třicet lidí a více než 78 jich bylo zraněno.

Odpoledne explodovala bomba u dalšího křesťanského kostela, tentokrát v Alexandrii. Pachatelem byl podle televize sebevražedný útočník. Zemřelo 11 lidí a více než 60 bylo zraněno.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil vojenským nemocnicím léčbu všech zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombový útok v egyptském kostele si vyžádal 21 mrtvých Video: Reuters

Křesťané tvoří v egyptské populaci zhruba desetiprocentní minoritu. S většinovými muslimy mají pokojné vztahy, v poslední době jsou však terčem islámských radikálů.

Moment exploze poblíž kostela v egyptském městě Tanta

V prosinci minulého roku byly zabity desítky lidí po výbuchu bomby v koptské ortodoxní katedrále Svatého Marka v Káhiře. K útoku se tehdy přihlásil Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám