Hlavní obsah

Marocký král jmenoval novou vládu vedenou umírněnými islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marocký král Muhammad VI. ve středu jmenoval novou koaliční vládu v čele s bývalým ministrem zahraničí Saadaddínem Usmáním z umírněné islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (PJD), která loni v říjnu vyhrála parlamentní volby. PJD je tak jediná islamistická strana, která se v regionu udržela u moci po šest let starých revoltách v rámci takzvaného arabského jara, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Marocký král Muhammad VI.

Článek

PJD v parlamentu disponuje 125 ze 395 křesel. Ve vládě obsadí kromě premiérského postu i ministerstva rodiny, práce, dopravy a energetiky, uvedla agentura AFP.

Nepodařilo se jí ale získat opět důležitý resort spravedlnosti, o který také usilovala.

Spolu s PJD zasedne v koalici dalších pět menších a programově nepříliš sourodých stran, které zahrnují liberální i socialistická uskupení. Jsou mezi nimi i Národní sdružení nezávislých (RNI), Lidové hnutí (MP) a Strana pokroku a socialismu (PPS), které byly s PJD i v předchozí vládě.

PJD poprvé vyhrála volby v roce 2011 po povstání během arabského jara. V důsledku protestů byly tehdy v Maroku zavedeny ústavní reformy, které rozšířily pravomoci demokraticky zvolené vlády. Před rokem 2011 byla PJD součástí pravicových i levicových kabinetů.

Reklama

Výběr článků

Načítám