Hlavní obsah

Čech pašoval na Nový Zéland chameleony z vlastního chovu

Novinky, Alexandr Petrželka
WELLINGTON

Soud v novozélandském Wellingtonu vyslechl v pondělí českého občana zadrženého za to, že do země propašoval sedm chameleonů. Čech, podle místního listu The Dominion Post 35letý učitel biologie a chovatel plazů, spolu s další osobou minulý týden při příletu do australského Aucklandu zatajil sedm mláďat vzácného chameleona jemenského.

Článek

Ihned po příletu plazy z přepravní tašky vyjmul, ukryl je v sáčku v kapse a pak pronesl celní kontrolou. Plazy odvezl do města New Plymouth, kde je předal novozélandskému herpetologovi jako dar za pomoc při předchozí návštěvě.

Chameleony sám odchoval

Minulé úterý, když pašerák chtěl nastoupit na přívoz do Wellingtonu, jej zadrželi představitelé novozélandského ministerstva zemědělství a lesnictví (MAF). K pašování se přiznal a uvedl, že zvířata pocházela z jeho vlastního odchovu a jsou naprosto zdravá. Na Nový Zéland prý tentokrát přijel fotografovat gekony.

Chameleoni představují pro Nový Zéland riziko

Právnička MAF Melinka Berridgeová včera u soudu uvedla, že chameleoni jsou pro Nový Zéland cizím druhem, jehož dovoz podléhá přísné kontrole kvůli možnému zavlečení nových chorob. Předseda wellingtonského okresního soudu Bruce Davidson pak rozhodl, že český pašerák musí zůstat v zemi do 24. března, kdy bude vynesen rozsudek. Podle novozélandského zákona mu hrozí pětileté vězení a pokuta půl miliónu novozélandských dolarů.

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) patří k atraktivním a mezi chovateli oblíbeným plazům. Jeho cena se v ČR pohybuje od 1300 korun výše. Tento ve své domovině ohrožený druh podléhá registraci a omezením v duchu mezinárodní dohody CITES.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám