Hlavní obsah

Sobotka: Londýn nesmí zhoršit podmínky našim občanům

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Odchod Británie z EU bude ve středu oficiálně oznámen v Londýně. Tamní média spekulují, zda to povede k okamžitému omezení práv nových příchozích z členských zemí Evropské unie. Při úterním summitu visegrádské čtyřky (V4) ve Varšavě český premiér Bohuslav Sobotka před podobnými omezeními varoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

„Dokud bude Británie v Unii čili ty příští dva roky, kdy budeme vyjednávat, není možné, aby zhoršovala podmínky pro působení našich občanů. Během následujících dvou let by měla odolat pokušení přijímat jakákoli omezující opatření vůči našim pracovníkům,“ řekl premiér.

„Do doby, než Velká Británie odejde, zůstává členskou zemí EU. Dopadají na ni práva i povinnosti členské země EU a není žádný důvod, aby omezovala volný pohyb pracovních sil. Zítra teprve začíná proces (odchodu), zítřkem Británie neodchází z EU,“ uvedl Sobotka

Pokud by Britové začali znevýhodňovat příchozí z Česka, Polska a dalších zemí EU, vyvolá to protireakci.

„V zemích EU žijí britští občané, kteří požívají stejná práva, jaká požívají evropští občané v Británii. Jakékoliv takové kroky z britské strany by znamenaly potenciálně zhoršení situace pro britské občany, kteří žijí v Evropě,“ zdůraznil Sobotka.

Priority pro brexit

Brexit byl i jedním z hlavních témat schůzky V4 ve Varšavě. Vyjednávání sice povede Unie jako celek, ale V4 by měla mít podle Sobotky „ambici podílet se aktivně na definování mandátu pro vyjednavače EU“.

Práva unijních migrantů v Británii mají být „jednou z klíčových priorit“, za druhou premiér označil udržení přístupu na britský trh. Jeho slovenský kolega Robert Fico řekl, že V4 zajímá i to, zda Británie splní své finanční závazky a jaký model pro příští soužití s EU nabídne.

Předsedové vlád se při jednání vrátili i ke kvalitě potravin či migrační politice EU. Fico uvedl, že kvalita potravin „není technický problém obsahu konzervantů či sladidel, pro nás je to zásadní politický problém zacházení s občany jedné a téže EU“.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Představitelé zemí V4 Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán, Beata Szydlová a Robert Fico s deklarací podepsanou ve Varšavě

Maďarský premiér Viktor Orbán zdůraznil, že jeho země je připravena „zlikvidovat byznys s migrací“, na němž se prý podílejí i nevládní organizace. S kolegy V4 znovu odmítli spojování migračních kvót vnucovaných částí Unie s čerpáním z unijních fondů. „To je vydírání, které za vládu SR principiálně odmítám,“ řekl Fico.

„Migrační politika EU se neosvědčila a z toho je třeba vyvodit závěry. Vydírání nepomáhá budování EU,“ dodala polská premiérka Beata Szydlová.

Připojil se i Sobotka: „Odmítáme spojovat debatu o reformě azylového systému s evropskými fondy, které jsou nástrojem soudržnosti a nemohou být využívány jako nátlakový prostředek.“

Kritika „obrazu příživníků v EU“

Fico odsoudil i „obraz, který se vytváří, že země, které přišly do Unie později, jako by se na staré EU přiživovaly“. Podle něj „70 až 80 centů z každého eura“, jež na východ Unie dorazí, získávají „západní firmy, které mají podíl na východoevropských firmách, na projektech“.

Politici V4 jednali i o ekonomice budoucnosti. Součástí jednání proto byla i účast na druhém dni summitu střední a východní Evropy o inovacích. Na něm premiéři V4 podepsali prohlášení ke spolupráci v oblasti výzkumu, inovací a digitalizace. „Chceme, aby inovace byly jakousi značkou V4,“ zdůraznila Szydlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám