Hlavní obsah

Americká stíhačka omylem rozstřílela školu v New Jersey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Národní garda (NG) ve středu v noci omylem napadla školu Little Egg Harbor ve státě New Jersey. Stíhačka F-16 napadla vzdělávací instituci při cvičení. O incidentu ve čtvrtek veřejnost informovala tamní média.

Článek

F-16 školu napadla ve čtvrt na jedenáct večer. Letěla z letecké základny nedaleko Washingtonu a směřovala na vojenské cvičiště ležící nedaleko školy.

"Znělo to jakoby kdosi běhal v noci po střeše," popsala moment napadení uklízečka. Neváhala a zavolala policii.

Muži zákona nikoho ale na střeše nenašli. Do protokolu následně napsali, že některé místnosti jsou zčásti zasypané sutí. Zahájili proto vyšetřování, k němuž přizvali vojáky.

Zmatený pilot

Záhadu objasnila včera sama NG, která po dohodě s armádou oznámila, že škola byla omylem napadena během nočního cvičení. Dezorientovaný pilot vystřelil celkem dvacet sedm nábojů z 20mm kanónu.

Jen zlomek munice skončil ve střeše, zasaženo bylo i okolí školy: parkoviště, několik rodinných domů a přilehlý park. Nikdo naštěstí nebyl při incidentu zraněn.

Garda vše vysvětlila tím, že si pilot spletl směr. Vojenské cvičiště, kam původně směřoval, je totiž vzdálené jen šest kilometrů od školy. Jméno svého pomýleného příslušníka NG nezveřejnila.

V Little Egg Harbor žije 16 tisíc lidí. Do napadené školy dochází nyní 970 dětí. Ve čtvrtek a v pátek se neučily - jejich kantoři jsou totiž na vzdělávacím semináři. Vyučování tak začne řádně až v pondělí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám