Hlavní obsah

Syrská armáda použila v Aleppu chemické zbraně, tvrdí ochránci lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) obvinila syrské vládní síly z nejméně osmi chemických útoků v posledních týdnech bitvy o město Aleppo na severu země. Při těchto útocích přišlo o život devět lidí, včetně čtyř dětí, dodala organizace.

Foto: Reuters

Mezi postiženými byly i děti.

Článek

K tomuto závěru dospěla na základě rozhovorů s očitými svědky a analýzy videoklipů a fotografií ukazujících, jak vládní vrtulníky shazovaly barely s chlórem na vybrané cíle v Aleppu od 17. listopadu do 13. prosince. Toxické látky způsobily také vážné zdravotní komplikace zhruba 200 lidí.

Počet útoků může být vyšší než osm uvedených HRW. Místní novinářské, zdravotnické a jiné zdroje ohlásily nejméně 12 takovýchto útoků během zmíněného období.

Nejhorší se odehrál 20.listopadu, kdy zahynulo šest členů jedné rodiny, včetně čtyř dětí, jejichž mrtvá těla byla natočena na video. Zpráva HRW referují o podrobných útocích na dětské hřiště, nemocnice, obytné oblasti a rodinné domy. "Postižení měli potíže s dýcháním, silně kašlali, trpěli nevolností, někteří omdleli, jiní měli pěnu u úst," popsal jeden humanitární pracovník.

Mezinárodní úmluva o chemických zbraních zakazuje používání látek jako je chlór pro vojenské účely. Sýrie podepsala úmluvu v roce 2013 pod ruským tlakem. Syrská vláda používání chemických zbraní dlouhodobě popírá a spolu s Ruskem naopak obvinila povstalce z jejich nasazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám