Hlavní obsah

Kotlebovci chtějí zastavit divadlo inspirované žhářským útokem na Natálku

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Neúspěšný kandidát Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) na ombudsmana Anton Čulen a obdivovatel fašistického Slovenského štátu Igor Cagáň se snaží zastavit sérii představení Slovenského národního divadla (SND) Natálka. Hra je inspirovaná žhářským útokem českých neonacistů na romskou rodinu v roce 2009. Dvouletá Natálie tehdy utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Popálená Natálka s matkou Annou na archivním snímku

Článek

Příznivci LSNS podali na generální prokuraturu trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestního činu hanobení národa, rasy a přesvědčení. Oba žádají, aby soud předběžným opatřením představení zakázal. Generální prokuratura se k tomu zatím nevyjádřila.

Oficiální příčinou protestů příznivců LSNS je socha Panny Marie, která se v jedné scéně objeví před hákovým křížem. „Vyvolalo to ve mně pohoršení, že katolické náboženství přikrývá zločin,“ odůvodnil svůj postup Čulen, který přiznal, že představení neviděl.

Divadlo: Je to metafora

Divadelníci tvrdí, že se jedná o metaforu, kterou extremisté nepochopili. Vedení SND zdůraznilo, že scénu není možné v žádném případě chápat, jako urážku křesťanů. „Do bytu vtrhnou neonacisté, namalují hákové kříže a matka se modlí k Panence Marii. Sochu pak položí na své místo, kde je už na zdi namalovaný hákový kříž. Je to nádherná metafora o tom, že víra v Boha přes Matku Boží přemůže zlo. V žádném případě nejde o dehonestaci křesťanství,“ vysvětlil ředitel činohry SND Roman Polák.

Herci SND mají v plánu vystupovat se zmíněným představením na středních školách po celém Slovensku. Představení Natálka nastudovala činohra SND v reakci na loňské parlamentní volby, kdy se extremisté dostali do slovenského parlamentu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Kotleba na mítinku DSSS v Ústí nad Labem

V pondělí představili herci SND hru Natálka na jednom z bratislavských gymnázií. Představení chtěl navštívit také Čulen v doprovodu poslankyně LSNS Natálii Grausové. Do třídy je však nepustili.

Šéf bratislavského kraje Pavol Frešo jim vysvětlil, že představení je vyhrazeno studentům. „Chtěla bych vidět, jak jsou tato témata podávaná studentům,“ trvala poslankyně na svém. Frešo je oba pozval na veřejné představení, které se bude konat v SND. Oba představitelé LSNS poté odešli. Po dobu představení stáli před budovou gymnázia policisté.

Šéf LSNS a banskobystrického kraje Marian Kotleba nechal v minulosti přerušit ochotnické přestavení ve městě Brezno. Důvodem byly expresivní a neslušné výrazy, které v představení zazněly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám