Hlavní obsah

Jihosúdánský prezident chce střílet násilníky v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juba

Jihosúdánský prezident Salva Kiir se v pondělí ostře vymezil proti násilníkům z armádních řad. Vojákům by za znásilnění civilistů podle něj měl hrozit trest smrti. Prohlášením prezident reagoval na rostoucí kritiku od organizací na ochranu lidských práv a civilistů, kteří upozorňovali na podobné případy znásilnění, píše agentura Reuters.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Jihosúdánský prezident Salva Kiir

Článek

„Znásilňovat ženy a dívky je nezákonné. (...) Tělo ženy si nelze vzít násilím. Přeji si, aby mi ministr obrany a ředitel mé kanceláře ohlásili, když se něco takového stane. Pachatele zastřelíme,” řekl Kiir.

Nejmladší stát světa Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. Země se ocitla v občanské válce v roce 2013, když se prezident Kiir pocházející z etnické skupiny Dinka rozešel s viceprezidentem Riekou Macharem, který patří k Nuerům.

Jihosúdánští vojáci podle organizací na ochranu lidských práv a pracovníků OSN znásilňovali ženy kvůli jejich etnickému původu. Mezi násilníky ale byli podle výpovědí obětí i rebelové.

Zprávy o beztrestně páchaném násilí vyvolaly napětí mezi jihosúdánskou vládou a jejími západními sponzory. Na podpoře od dárců přitom závisí nejen značná část školství a zdravotnictví v zemi, ale rovněž mírové síly OSN, jejichž náklady za rok se pohybují okolo jedné miliardy dolarů (přes 25 miliard Kč).

V prosinci loňského roku OSN varovala, že etnické násilí v Jižním Súdánu může vyústit v genocidu. Násilí již přinutilo více než tři miliony osob opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám