Hlavní obsah

Za práva žen a proti Trumpovi se demonstrovalo po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V centru Washingtonu se v sobotu konal pochod za práva žen, kterého se podle odhadů účastnilo přes 500 000 lidí. Obří akci provázely zmatky. Pochody se konaly také po celé Evropě, včetně Prahy, nebo v Asii a v Austrálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace žen proti Trumpovi v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Oficiální část pochodu k Bílému domu sice byla zrušena, ale nakonec se stejně konala. K cestě si lidé vybrali nejen oficiální trasu, ale také všechny další ulice, kterými je možné od Kongresu k sídle prezidenta Spojených států dojít.

Některé ženy ve Washingtonu přinesly transparenty s narážkami na Donalda Trumpa, který v minulost pronesl na jejich adresu neuctivé výroky.

O mimořádné účasti ve Washingtonu hovoří i městský dopravní podnik WMATA. Ten informoval, že velkokapacitní záchytná parkoviště na konečných stanicích metra jsou na pokraji svých kapacit, což v pátek nebylo. Také informace o počtu cestujících metrem vypovídají, že do 11:00 místního času (16:00 SEČ) podzemku využilo 275 000 lidí, zatímco v pátek ve stejný čas to bylo 193 000 lidí. Pro srovnání, v roce 2009 při přísaze Baracka Obamy do 11:00 místního času metro vykázalo 513 000 cestujících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace žen proti Trumpovi ve WashingtonuVideo: Reuters

Některá americká média se obávala, že pochod přiláká i výtržníky, kteří do města přijeli na páteční demonstrace proti inauguraci Trumpa.

Foto: Abhishek N. Chinnappa, Reuters

Připojily se i ženy v Indii.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Irský Dublin

Foto: Reuters

Švédský Stockholm

Někdejší washingtonský policejní šéf Charles Ramsey v rozhovoru s televizí CNN řekl, že páteční protesty, z nichž některé přerostly v potyčky s policií, a dnešní pochod považuje za dvě zcela odlišné akce. Domnívá se, že inaugurace byla pro některé lákadlem k násilnostem kvůli tomu, že protest byl protestem proti politickému systému.

Manifestace, o nichž účastníci a média informují pod hashtagem #WomensMarch, se konaly již v Sydney, kde pochodovalo 5000 lidí, a v novozélandské metropoli Wellingtonu. Celkově se do akce měli zapojit aktivisté ve více než 600 městech ve všech světadílech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace žen proti Trumpovi v LondýněVideo: Reuters

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Protest žen v Dublinu

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP
Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na dvě stě lidí se sešlo 21. ledna v poledne na Václavském náměstí v Praze k vyjádření podpory pochodu žen ve Washingtonu.

Dvě stovky lidí se v sobotu v mrazivém počasí zúčastnily demonstrace na pražském Václavském náměstí pod heslem Láska zvítězí nad nenávistí (Love Trumps Hate). S využitím slovní hříčky s jasným odkazem na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa chce apelovat na politiky i občany.

„Jsme úplně obyčejní lidé, kteří jsou znepokojení tím, jak vystupují politici všude po světě, nejen v České republice, ale třeba Donald Trump v USA," řekla mluvčí pražské akce Johanna Nejedlová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám