Hlavní obsah

Vyhlášení politické války, sobecký chuligán. Evropský tisk se pustil do Trumpova projevu

• Aktualizováno

Za vyhlášení politické války označil britský list The Guardian inaugurační projev nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Také další evropská média hodnotí Trumpovu páteční řeč, v níž zdůraznil, že jeho vláda bude Ameriku stavět vždy na první místo, jako útočnou a sobeckou. Současně ale novináři v projevu postrádají konkrétní podrobnosti, které by ukazovaly, jak chce Trump svých cílů dosáhnout.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump při inauguračním projevu.

Článek

„Trump při inauguračním projevu ctil obvyklé zdvořilosti, ale tón jeho projevu svědčil o děsivé změně v Americe. Byl určen těm, kdo ho volili, nikoli většině, která ho nevolila... Jeho nacionalismus pod heslem Amerika na prvním místě je hrubý a nestoudný. Projev překypoval opovržením vůči všemu, co představuje hlavní město (Washington), které se nyní snaží podrobit své vůli. Ale byl to také projev, ve kterém prakticky úplně chyběly podrobnosti či objasnění toho, jak chce (Trump) svých cílů dosáhnout," napsal The Guardian.

S kritickým komentářem přišel také britský deník The Indepedent: „Donald Trump podkopal demokracii, jakmile byl uveden do úřadu prezidenta. Lidé vždy vnímali politiky jako sobce, ale toto je něco jiného. Trump nejenže strhal jednotlivé politiky, ale strhal celou politickou třídu a politický systém, který ho vynesl tam, kde je."

„Donald Trump přednesl projev pro zemi, která stojí na okraji propasti. Jeho řeč byla absurdně přemrštěná, téměř hloupá. Říci, že Amerika čelí krveprolévání, je urážkou inteligence posluchačů," konstatoval britský deník The Times.

Nyní vládne v Bílém domě "čistý populismus", uvedl rakouský list Der Standard. Po "agresivním, bojechtivém projevu je jasné, že svět musí očekávat od Spojených států více protekcionismu a izolacionismu", dodal Der Standard.

 Tvrdá jízda

Projev nového prezidenta ukázal, že "Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně", napsal německý list Die Welt. Po Trumpově projevu řekl německý vicekancléř Sigmar Gabriel, že se Evropa musí semknout, protože to bude ”tvrdá jízda”, obával se zejména nacionalistického tónu. [celá zpráva]

Trumpova politika stavějící Ameriku na první místo vyvolala obavy v médiích i v dalších zemích, například ve Španělsku. "Trump zahájil varováním světu: Budu myslet pouze na Ameriku," napsal list El Confidencial.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung podotkl, že "ve stopách velikánů jako George Washington, Abraham Lincoln a Franklin Roosevelt se nově zvolený prezident jeví jako chuligán". Podle švýcarského deníku se Američané rozhodli pro "riskantní experiment, za jehož neúspěch draze zaplatí".

Ukrajinska pravda upozorňuje na možnou změnu zahraniční politiky, o které Trump v projevu nemluvil. Upozorňuje, že Trump má jinou minulost i jiný přístup než Obama. Podle ní ale „Ukrajina jasně není připravena na změnu svých vztahů s USA, jaké panovaly v posledních třech letech.”

Podle listu je pro udržení vztahů na dané úrovni je potřeba odpovědět na dvě klíčové otázky: „Jakou má Ukrajina pro USA přidanou hodnotu a proč podpora Ukrajiny je v zájmu Spojených států.”

Rusko čeká na signál

„Populismus, izolacionismus a protekcionalismus jsou základní principy 45. prezidenta USA," napsal ruský list Vedomosti. I ruský server Gazeta.ru zdůrazňuje, že Trump byl v projevu hodně populistický a skoro vůbec nehovořil o zahraniční politice s výjimkou boje proti islámským teroristům. Píše, že Rusko čeká na signál.

Cituje Olgu Olikerovou z Centra pro strategické a mezinárodní studie, že společné přání Donalda Trumpa a Vladimira Putina ohledně zlepšení vztahů není solidní základ: „Rusko by mělo něco USA nabídnout.“ Podotkla také, že zájmy obou zemí v Sýrii jsou odlišné.

Boris Titov, který má v Kremlu na starosti práva obchodníků, řekl listu Gazeta.ru, že proti Trumpovi stojí jen politické elity. „Větší část finančních elit ho podporuje.“ Podle něj však jsou ekonomické kroky, o nichž Trump mluvil, krokem zpět, i když jsou nezbytné pro konsolidaci zázemí, k zabezpečení kvality a efektivnímu rozvíjení hospodářství země.

I Moskovskij komsomolec radí rozloučit se s iluzemi o Trumpově přátelském postoji k Rusku. „Iluze, že nový prezident je přítel Ruska, je záhodno odmítnout, stejně tak názory, že za Trumpa budou vztahy jednodušší než za jeho předchůdce. Vztahy s Trumpem budou také obtížné, jedině se změní povaha těchto potíží," cituje deník názor analytika Dmitriji Trenina.

Deník současně radí, že Rusko "nemá důvod stavět se vůči Trumpovi do pozice prosebníka", a nabádá, "ať se Trumpův skok do naprostého neznáma stane jen jeho skokem - a ne našim".

Titov zdůraznil, že je nutné, aby Rusko demonstrovalo svůj investiční potenciál a jasný program ekonomického rozvoje. Varoval, že pro Trumpa může být těžké zrušit sankce rychle a náhle, ale může dát signál americkým businessmanům ve smyslu: „Nechme sankce sankcemi a rozvíjejme obchodní vztahy“.

Anketa

Líbil se vám inaugurační projev Donalda Trumpa?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
Celkem hlasovalo 9501 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám