Hlavní obsah

Obama zmírnil trest Manningové, která předala tajné dokumenty serveru WikiLeaks

• Aktualizováno

Odcházející americký prezident Barack Obama zmírnil trest Chelsea Manningové, bývalé analytičce vojenské zpravodajské služby, která byla odsouzena na 35 let za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů severu WikiLeaks. Celkem zkrátil tresty 209 vězňům včetně Manningové a omilostnil dalších 64. Mezi omilostněnými je i bývalý vysoký generál James Cartwright. Oznámil to v úterý Bílý dům.

Foto: Reuters

Archivní snímek Chelsea Manningové

Článek

Trest 35 let vězení dostala Manningová v roce 2013 jako vojín Bradley Manning, to bylo ještě před změnou pohlaví. [celá zpráva]

Odsouzena byla za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 více než 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu.

Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Manningová byla zatčena v roce 2010. Propuštěna na svobodu má být 17. května. Ve vězení tak strávila více než šest let.

Generál, který přiznal, že klamal

Generála amerického vojenského námořnictva Jamese Cartwrighta v roce 2012 vyslýchali vyšetřovatelé FBI kvůli knize, v níž byly obsaženy důvěrné informace o americkém útočném softwaru Stuxnet. Loni v říjnu Cartwright před soudem přiznal, že vyšetřovatelům FBI nepravdivě popřel, že byl zdrojem tajných informací.

Sedmašedesátiletý generál, původně bojový letec, byl v době aktivní služby považován za blízkého poradce prezidenta Baracka Obamy.

Většina z dalších omilostněných byla odsouzena za nenásilné drogové trestné činy, napsala agentura AP.

Obama, který v pátek předá úřad zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi, během svého působení v prezidentském úřadu podle agentury Reuters omilostnil 212 vězňů a 1385 vězňům zkrátil tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Pentagon potvrdil 35 let vězení pro Manninga

Trest 35 let vězení pro amerického vojína Bradleyho Manninga za předání obrovského množství tajných dokumentů serveru WikiLeaks platí, v pondělí ho potvrdil...

Změny pohlaví vojína Manninga se ujme armáda

Americká armáda začne řešit změnu pohlaví vojína Bradleyho Manninga, odsouzeného na 35 let za předání 700 tisíc diplomatických a vojenských depeší portálu...

Výběr článků

Načítám