Hlavní obsah

Limit pro přijímání migrantů v Rakousku by měl být poloviční, chce vládní ÖVP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská lidová strana (ÖVP), která je menším koaličním partnerem sociálních demokratů (SPÖ) ve vládě, chce snížit na polovinu platnou horní hranici počtu osob, jež smějí ročně požádat v Rakousku o azyl. Na tiskové konferenci to ve středu řekl předseda ÖVP Reinhold Mitterlehner.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vláda loni v lednu zavedla limit 37 500 osob, jimž bude ročně povoleno požádat o udělení azylu v Rakousku. Tento krok zdůvodnila tím, že země není s to vyrovnat se s přívalem migrantů, jaký zažila v roce 2015, kdy v ní o mezinárodní ochranu požádalo 90 tisíc lidí.

„Chceme, aby limit byl poloviční, chceme ho snížit na přibližně 17 tisíc," řekl Mitterlehner při setkání s novináři ve štýrském Pöllaubergu na jihovýchodě země. Jako důvod přitom uvedl potřebu omezit sexuální útoky a kriminalitu.

Šéf lidovců řekl, že integrace migrantů a uprchlíků je obtížná. Situaci podle něj zhoršily sexuální útoky a kriminalita žadatelů o azyl a potíže s vracením osob, jimž bylo udělení azylu zamítnuto.

Osahávání v Innsbrucku

K nejnovějším incidentům, které rakouská policie vyšetřuje, patří stížnosti žen ve více rakouských městech na sexuální obtěžování během silvestrovské noci. Jen v tyrolském správním středisku Innsbrucku si na to stěžovalo 18 žen.

Podle předběžných údajů rakouského ministerstva vnitra, které citovala agentura Reuters, v roce 2015 úřady identifikovaly jako podezřelé ze znásilnění 39 žadatelů o azyl a v prvních devíti měsících loňského roku 91.

Reklama

Výběr článků

Načítám