Hlavní obsah

Netanjahu má další problém. Podle nahrávky se snažil korumpovat majitele novin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si snažil v jednom z největších deníku v zemi zajistit pozitivnější image, za to, že sníží náklad konkurenci. Dokládá to údajně nahrávka, o níž referují izraelská média. Již dříve přitom vyšlo najevo, že ministerského předsedu židovského státu vyšetřuje policie v souvislosti s korupcí. Zda spolu případy souvisejí, není jasné.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Na existenci nahrávky, jež může podle izraelských médií vyvolat politické zemětřesení, zatím nereagoval Netanjahu, ani Arnon Mozes, majitel inkriminovaného deníku Jediot Achronot. Jeho list se v poslední době dostal do finanční tísně, jelikož mu citelně poklesl příjem z inzerce. Netanjahu přitom Jediot Achronot opakovaně kritizoval.

Poškozeným se měl stát deník Israel Hajom, jenž patří americkému miliardáři Sheldonovi Adelsonovi.

Zatím není jasné, kdy a kde byla audionahrávka pořízena. Podle deníku Haarec je stará několik měsíců.

Vyslýchala ho policie

Netanjahu i jeho manželka Sara v minulosti čelili několika skandálům. Sara byla například obviňována z údajného tyranizování zaměstnanců i z extravagantních a vysokých výdajů, připomněla ČTK.

Aktuálně čelí izraelský premiér dvěma korupčním kauzám. Jedna se týká nelegálního přijímání drahých darů od domácích i zahraničních podnikatelů. Čím se měl Netanjahu provinit v té druhé, není jasné. Není tedy vyloučeno, že jde právě o pokus uplatit noviny protislužbou.

V obou případech Netanjahua minulý týden vyslýchala policie, ale nesdělila žádné konkrétní informace. Podle premiérových právníků však přijímání darů není protizákonné.

Sedmašedesátiletý Netanjahu stojí v čele izraelské vlády od března 2009, premiérem byl ale už v letech 1996-1999. Celkem se stal předsedou vlády čtyřikrát, jako jediný v historii země třikrát za sebou. Pokud dokončí toto volební období, stane se nejdéle sloužícím premiérem Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám