Hlavní obsah

Tajné služby USA nejspíš povede konzervativec Coats

Washington

Ředitelem amerických tajných služeb se stane bývalý senátor Dan Coats. Ve čtvrtek o tom s odvoláním na nejmenovaného představitele štábu budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa informovala agentura Reuters.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Bývalý senátor za stát Indiana Dan Coats by se měl stát šéfem amerických tajných služeb v administrativě Donalda Trumpa.

Článek

Coats, jehož jméno zřejmě ještě tento týden Trump oficiálně oznámí, ve funkci vystřídá Jamese Clappera, který podal demisi k 20. lednu, kdy v Barack Obama předá prezidentský úřad Trumpovi.

Generál letectva ve výslužbě Clapper byl do funkce jmenován v roce 2010. Předtím působil jako náměstek ministra obrany zodpovědný za rozvědku. Obama tehdy Clappera označil za jednoho z nejzkušenějších a nejuznávanějších zpravodajských profesionálů v USA.

Coats na začátku tisíciletí působil jako americký velvyslanec v Německu, předtím byl členem Sněmovny reprezentantů a poté i Senátu. Do Senátu USA se vrátil po ochodu z Německa a kariéru zákonodárce ukončil tento týden v úterý, kdy skončilo funkční období starého Kongresu a funkce se ujali zákonodárci zvolení v listopadových volbách. V nich Coats již nekandidoval.

Hlavní bezpečnostní poradce

Coats je ve Washingtonu znám konzervativním postojem k homosexuálům. Je považován za jednoho z tvůrců principu „neptej se a nemluv o tom”, který homosexuálům sice umožňoval v armádě sloužit, ti ale nesměli o své sexuální orientaci hovořit. V roce 2011, když bylo od tohoto přístupu upuštěno, Coats s tím nesouhlasil.

Ředitel národních zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a jeho úkolem je koordinace amerického civilního a vojenského špionážního aparátu. Kandidáty na tuto funkci vybírá přímo prezident, schválení personálního obsazení stejně jako u ministerských nominací však podléhá Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám