Hlavní obsah

Brexit i půl roku po referendu obestírá mlčení a mlžení

Právo, Rostislav Matulík

Těsně před vánočními svátky uplynulo půl roku od britského referenda o setrvání v Evropské unii. Brexit se během uplynulých šesti měsíců stal pojmem. Jenomže ani Londýn, ani Brusel zatím stále nevědí, jak vlastně bude reálně vypadat.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Britská předsedkyně vlády Theresa Mayová, kterou referendum vyneslo z postu ministryně vnitra do sídla premiérů Downing Street č. 10, zatím karty neodkrývá a o svých plánech na „tvrdý“ či „měkký“ brexit – prý z taktických důvodů – nemluví.

Jenže není týdne, aby média a politici nepřinesli zcela protichůdné předpovědi.

Podle některých si Británie fantasticky přilepší – například prognóza zájmové skupiny Change ­Bri­tain hovoří o příjmech 480 miliónů liber (15 miliard korun) měsíčně navíc, jen co se zpřetrhají vazby na EU.

Opačné předpovědi ovšem varují před tvrdými finančními dopady – čerstvě se objevily analýzy několika prominentních bank, podle nichž britskou libru čeká letos a napřesrok velká nestabilita a rekordní poklesy vůči dolaru.

Skoti neustávají s hrozbami

K odhadům, které mohou, ale také nemusejí být pravdivé, je třeba přičíst reálné potíže na ostrovech. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová těsně před Vánoci sice premiérku Mayovou ujistila, že druhé referendum o nezávislosti vyhlašovat nemíní, Skotsko však podle ní chce i po vystoupení Británie na jednotném trhu EU a v daňové unii EU zůstat.

Chce toho dosáhnout zvláštními dohodami, jaké mají s Unií například Faerské a Normanské ostrovy. Londýn se k tomu zatím oficiálně nevyjádřil, protože si nemůže dovolit otevřený střet dříve, než se začne vyjednávat. A tak mlčení a mlžení trvá.

Foto: Nicola Sturgeon, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Zástupce odborové centrály britské státní služby Dave Penman dokonce řekl, že „Mayová není schopna připustit, jak složitý a časově náročný brexit bude“. „Umlčuje každého, kdo jí to připomene,“ dodal.

Představa, že brexit nakonec proběhne civilizovaně, podle plánu a bez zádrhele, tak působí stále více nepravděpodobně. Mezi Londýnem a Bruselem panuje totiž už tolik nedůvěry a procedurálních překážek, že se rozumné „rozvodové“ uspořádání možná nepovede vyjednat a Spojené království jednoduše Unii opustí natvrdo.

Takový „destruktivní brexit“ by vyvolal v obchodní a diplomatické sféře obrovský chaos. Rozplést 43 let právních a obchodních vazeb a společné legislativy a vytvořit novou strukturu je nadlidský úkol.

Tři podoby „rozvodu” Británie s EU
Měkký brexit
Podobný dohodě EU s Norskem nebo Švýcarskem, Londýn by ale neomezil imigraci.
Tvrdý brexit
Londýn se vzdá jednotného trhu, získá kontrolu nad imigrací, nebude přispívat do rozpočtu EU. Podmínkou je nová dohoda s EU.
Destruktivní brexit
Jednání zkolabují a Británie opustí EU bez dohod. Vše skončí u soudu v Haagu.

Hádka o 1,6 biliónu

Zbývají nyní tři měsíce spekulací a nejistoty ohledně budoucí podoby imigrace, volného pohybu osob či osudu 3,3 miliónu obyvatel EU zaměstnaných v Británii.

A aby toho nebylo málo, Evropská komise nadhodila astronomickou částku 50 miliard liber (1,6 biliónu korun), kterou bude Londýn muset doplácet po odchodu do rozpočtového cyklu, který končí v roce 2020. Jde o peníze již určené do unijních rozpočtů navýšené o náklady na platy britských euroúředníků.

Ti sice v Bruselu většinou zůstanou a celkově je pochybné, jak Komise k této částce dospěla, Brusel nicméně trvá na tom, že tato suma bude „tím prvním, o čem se Brusel začne v březnu s Británií bavit“.

V Británii tato částka vyvolala obrovské pobouření, tvrdé jádro stoupenců brexitu má daleko spíše chuť celý tento finanční rozklad hodit Bruselu na hlavu.

Brexit by pak mohl skončit u Mezinárodního soudního dvora v Haagu a tomu by trvalo dlouhé roky, než by přišel s verdiktem. Samotný rozvod by se sice odehrál v horizontu dvou let, ale tím nejhorším možným způsobem: kolapsem britských vazeb na EU. Clo na vývoz britských výrobků do Unie by vyskočilo o desítky procent a potíže by měl i finanční sektor.

Evropě budou platit dál

Britští euroskeptici považují oněch 50 miliard liber za „nemístný žert“ a dušují se, že skutečné náklady budou „jen drobné“.

Britská vláda ovšem o drobných nemluví – podle jejích propočtů v nynějším rozpočtovém cyklu končícím za tři roky bude dlužit do společné kasy 20 miliard liber (634 miliard korun) a ty také hodlá platit v přechodném období i po vystoupení, aby zmírnila negativní dopady. K tomuto názoru dospěl i sám ministr pro brexit David Davis.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr pro vyjednávání o vystoupení z EU David Davis

Voliči, kterým kampaň za odchod z EU slibovala týdně 350 miliónů liber (11 miliard korun) do zdravotnictví navíc, se tak záhy dozvědí, že budou Evropě platit dál, a ne málo.

Ministr financí Philip Hammond to říká nahlas, Mayová jej sice veřejně nepodpořila, ale nejspíš souhlasí. Umírněné křídlo kolem premiérky tak stále více směřuje ke konfrontaci s tvrdým jádrem radikálů, v jejichž čele je momentálně exministr práce a sociálních věcí a exšéf toryů Iain Duncan Smith.

Ředitel think-tanku Centrum pro evropskou reformu Charles Grant je přesvědčen, že Mayovou nevyhnutelně čeká konfrontace se stoupenci tvrdého brexitu v řadách Konzervativní strany.

„Pokud je nezkrotí, Británie nevyjedná přechodné období, během něhož setrvá na jednotném trhu a v celní unii a bude doplácet do rozpočtu. Mezi Novým rokem a březnem se s radikály bude muset rozejít – pokud chce aspoň trochu slušnou dohodu,“ shrnul Grant.

Reklama

Související články

Unie odstartovala přípravy na brexit

Británie ještě svůj odchod Unii neoznámila, ale Unie už ve čtvrtek na svém posledním letošním summitu začala jednat o podobě výstupních jednání. Unijní...

Výběr článků

Načítám