Hlavní obsah

Video Islámského státu s útočníkem z Berlína je pravé

Právo, nek, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videonahrávka, na níž se atentátník z Berlína Anis Amri hlásí k tzv. Islámskému státu (IS), je autentická. Potvrdila to ve čtvrtek německá generální prokuratura, když informovala o stavu vyšetřování teroristického útoku.

Foto: ČTK/AP

Snímek z videa, které pořídil terorista Anis Amri před útokem v Berlíně

Článek

Tříminutové video zveřejnil IS přes svou agenturu Amak čtyři dny po útoku na vánoční trh. Amri v něm přísahá věrnost IS a jeho vůdci abú Bakru Bagdádímu.

„Přicházíme k vám, abychom vás pozabíjeli, vy svině!“ říká Amri na adresu „křižáků“ s tím, že jde o pomstu za prolitou krev muslimů. Amri přitom stojí kdesi na mostě, za ním je vodní hladina. Je možné, že záznam byl pořízen v Německu.

Podezřelý muž propuštěn

Policie mezitím propustila na svobodu 40letého Tunisana podezřelého z napojení na Amriho. Muž byl zatčen ve středu. Státní zastupitelství ale rozhodlo, že na něj neuvalí vazbu.

Na stopu Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě po analýze Amriho komunikace. Mobil atentátníka předtím nalezli v kamiónu, jenž byl použit při útoku na vánoční trh.

Podle magazínu Focus Amri deset minut před atentátem rozeslal několik zpráv a fotografií islamistům v Berlíně a Porúří. Zmíněný Tunisan byl údajně jedním z adresátů.

Foto: ČTK/AP

Útočník v kamiónu zabil nejméně 12 lidí.

Vražedný kamion zastavil automatický systém

Jednomu z příjemců, kterého oslovil „můj bratře“, zaslal Amri autoportrét. „Můj bratře, vše je v pořádku, bůh to tak chce. Právě sedím v autě, modli se za mne, bratře, modli se za mne,“ napsal atentátník v doprovodném textu.

Kamión útočící na lidi při vánočním trhu zastavil podle všeho během jeho vražedné jízdy automatický brzdný systém, nikoliv těžce zraněný polský řidič. Nákladní vůz projel trhem zhruba 70 až 80 metrů. Média dříve spekulovala, že řidič Lukasz Urban překazil Tunisanovi dokonat atentát svým odporem.

Pitva ale údajně prokázala, že v té době již nebyl kvůli střelnému zranění schopný s teroristou bojovat. Automatický brzdový systém se spustí v okamžiku, kdy vůz narazí do nějaké překážky. To ­mohl být některý ze stánků, jež ­drtil.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé přinášejí květiny a svíčky na náměstí Breitscheid v Berlíně, kde při útoku kamiónem zahynulo 12 lidí.

Pátrání i v dalších zemích

Po dalších možných komplicích Amriho pátrá policie i v jiných evropských zemích, zejména v Itálii, kde Amri pobýval a kam po berlínském masakru utekl.

Italský předseda vlády Paolo Gentiloni ve čtvrtek prohlásil, že Amri neměl v Itálii významnou síť kontaktů a případných pomocníků.

Vyšetřování dále prokázalo, že zbraň, kterou Amri na útěku v Itálii vystřelil na policistu, měla stejný kalibr jako pistole, které použil při útoku v Berlíně.

Prokuratura v západoněmeckém Duisburgu ve čtvrtek informovala, že úřady vyšetřovaly Amriho od dubna pro podezření, že pod různými jmény žádal ve dvou městech – Emmerichu a Oberhausenu – o sociální podporu. V listopadu bylo ale vyšetřování zastaveno, protože úřady nevěděly, kde Amri pobývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám