Hlavní obsah

Strach nesmí Německo ochromit, řekla po útoku Merkelová

Berlín

Spolková kancléřka v úterý vyjádřila soustrast s oběťmi útoku na vánočním trhu, odsoudila ho a vyzvala občany, aby se nenechali zastrašit. Merkelová také přiznala, že pokud se potvrdí, že masakr v Berlíně rozpoutal žadatel o azyl, bude to pro Německo tvrdá rána.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Musíme vycházet z toho, že se skutečně jednalo o teroristický útok. Pokud se ukáže, že to udělal člověk, který v Německu požádal o azyl a o ochranu, bude to hrozné, bude to útok proti občanům Německa, proti občanům, kteří pomáhají uprchlíkům. Nesmíme se ale nechat zastrašit,” řekla Merkelová.

Občany vyzvala, aby si nenechali vzít německý styl života. „Nesmíme připustit, abychom se kvůli strachu přestali scházet na vánočních trzích. Milióny lidí včetně mne se ptají, jak je možné, že na vánočních trzích, které jsou oslavou života, dojde k vraždě? Na tuhle otázku odpověď nemám,” přiznala Merkelová.

Ve stejném duchu jako kancléřka na německou veřejnost apelovalo také spolkové  ministerstvo vnitra. „Bez ohledu na to, co se můžeme dozvědět o přesných motivech útočníka, si nesmíme nechat vzít náš svobodný způsob života,“ uvedlo v prohlášení německé ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám