Hlavní obsah

Sobotka: EU se na azylové politice neshodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka je skeptický ohledně ambice Evropské unie dosáhnout během následujícího půl roku shody na reformě azylového systému. Řekl to v noci na pátek novinářům po jednání čtvrtečního summitu EU. Evropští lídři by chtěli najít společné řešení během maltského předsednictví EU, které začíná v lednu.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka hovoří s novináři v Bruselu při příchodu na summit EU

Článek

„Česká republika si nemyslí, že to bude tak jednoduché, abychom během šesti měsíců dospěli k většinovému závěru,” uvedl Sobotka. Názorové rozdíly mezi jednotlivými zeměmi EU jsou dle jeho slov poměrně velké. Hlavní rozpor podle něj trvá v otázce systému povinného přerozdělování migrantů.

Sobotka již při příchodu na jednání osmadvacítky zopakoval, že Česko trvá na odmítavém postoji vůči přerozdělování.

Stanovení termínu český premiér nevnímá jako tlak na členské státy. „Není nic špatného na tom mít pracovní termín,” podotkl. Maltské předsednictví se podle něj bude snažit pohnout tématem reformy azylového systému, stejně jako to dosud dělalo vrcholící slovenské předsednictví.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico na summitu EU v Bruselu

Fico chce představit nový koncept

Slovenský premiér Robert Fico na závěrečné tiskové konferenci poznamenal, že Slovensko se místo pasivity rozhodlo jako předsednická země představit v řešení migrační problematiky zcela nový koncept. „Téma je to velmi citlivé, ale myslím, že se nám nakonec podařilo překonat propast mezi dvěma tábory,” řekl novinářům. „Potřebujeme přijmout nějaký kompromis,” podotkl Fico a připomněl, že v září skončí dvouletý jednorázový program přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, a je proto třeba nějaké rozhodnutí.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je třeba, aby se debata o reformě unijního azylového systému posunula za nadcházející maltského předsednictví, i když to nejspíš bude obtížné.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Unie odstartovala přípravy na brexit

Británie ještě svůj odchod Unii neoznámila, ale Unie už ve čtvrtek na svém posledním letošním summitu začala jednat o podobě výstupních jednání. Unijní...

Výběr článků

Načítám