Hlavní obsah

Bojovníci z Al-Káidy vyhodili do povětří jediný vývozní plynovod v Jemenu

– Saná

Islamističtí bojovníci z organizace Al-Káida vyhodili v pondělí do povětří jediný exportní plynovod v Jemenu. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na místní představitele. Je to podle ní další rána pro skomírající, ale klíčový prvek infrastruktury této chudé země, kterou už 20 měsíců zmítá občanská válka.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Vzbouření šíitští Húsíové.

Článek

Exploze nastala v odlehlé pouštní oblasti v provincii Šabva. Výbuch přerušil spojení mezi provincií Maríb, kde se plyn těží, a vývozním terminálem v přímořském Balháfu.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a podle OSN už si vyžádal na 10 000 mrtvých. Válka vypukla poté, co šíitští rebelové obsadili v roce 2014 metropoli Saná a následně postupovali do dalších částí země. Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády a prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího zapojila arabská koalice. Šíity se pak podařilo vytlačit z oblastí na jihu.

Chaosu v zemi využili islamisté z odnože teroristické organizace Al-Káida, kteří si upevnili moc na východě Jemenu, i radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří v zemi páchají teroristické útoky.

Příjmy z vývozu ropy a plynu tvořily před občanskou válkou v Jemenu velkou část státního rozpočtu. Export ale ukončil vojenský zásah koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Reklama

Související články

Spojené státy zaútočily v Jemenu

Americké námořnictvo podniklo v noci na čtvrtek raketové útoky na tři pobřežní radarová místa v Jemenu kontrolovaná šíity. Jde o odvetu za ostřelování...

Výběr článků

Načítám