Hlavní obsah

Obětí požáru v Oaklandu je už 33. A další lidé se pohřešují

Bilance požáru na hudební party v kalifornském Oaklandu stoupla z 30 na 33 obětí. Oznámil to v pondělí mluvčí úřadu šerifa Ray Kelly. Ani tato bilance zřejmě není konečná, protože podle hasičů byla prohledána menší část budovy a stále se pohřešuje „značný počet“ lidí. Požár skladiště, kde se hudební akce konala, patří k nejtragičtějším v Oaklandu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé uctívají památku obětí požáru v OaklanduVideo: Reuters

 
Článek

Úřady nevědí přesně, kolik lidí se hudební party v noci na sobotu zúčastnilo, podle náčelnice místních hasičů jich byla asi padesátka až stovka. Podle Kellyho některé oběti pocházely za zahraničí, z Evropy a Asie. Země původu neupřesnil. Některé oběti byly nezletilé, měly 17 let či ještě méně.

Příčina požáru stále není známa. Hasiči již v sobotu uvedli, že prioritou je vyproštění těl, které může trvat i více než dva dny. Kvůli identifikaci těl úřady požádaly pozůstalé, aby jim poskytli zubní kartáčky či hřebeny obětí.

Obavy úřadů z dalšího výrazného navýšení počtu obětí vycházejí nejen z vysokého počtu pohřešovaných, kterých je podle různých zdrojů přes dvě desítky, ale také ze stále ještě neúplného prohledání trosek. Hasičům se již podařilo proniknout hlouběji do budovy, kde očekávají další oběti.

Vyprošťovací práce jsou mimořádně složité, neboť do druhého patra se zřítila střecha. Požár navíc porušil statiku stavby. Budova je také podle hasičů doslova přeplněná nábytkem, sochami, hudebními nástroji a dalším vybavením. V budově chyběly protipožární hlásiče a postřikovače, jediný východ z druhého patra vedl po provizorním schodišti.

Foto: Reuters

Budova, kterou zachvátil požár.

Areál, který zachvátily plameny, fungoval jako umělecká kolonie. V době neštěstí se tam konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin, na který podle médií přišlo možná až sto lidí. O budovu se již několik týdnů zajímaly úřady, neboť měly podezření, že zde nelegálně žilo až několik desítek osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám