Hlavní obsah

Smutek je u konce. Fidela Castra pohřbili v jeho rodném Santiagu

Aktualizováno

V kubánském Santiagu v neděli pohřbili Fidela Castra. Kubánská vláda v této souvislosti oznámila, že zakáže pojmenovávání ulic, parků, institucí a jiných veřejných míst po revolučním vůdci, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s ostatky Fidela Castra dorazil na hřbitovVideo: AP

 
Článek

„Vůdce revoluce by ostře proti projevům uctívání kultu osobnosti,“ vysvětlil Castrův mladší bratr Raúl, který zemi vládne.

Popel byl uložen na hřbitově Santa Ifigenia vedle ostatků kubánského hrdiny a bojovníka za svobodu z 19. století Josého Martího.

V centru Santiaga de Cuba se už v sobotu sešly desetitisíce lidí, aby vzdaly Fidelu Castrovi hold. Obřadu se zúčastnili také představitelé levicových zahraničních vlád - bolivijský prezident Evo Morales, bývalí brazilští prezidenti Luiz Inácio Lula da Silva a Dilma Rousseffová, nikaragujský vůdce Daniel Ortega a venezuelský vůdce Nicolás Maduro.

Pietním shromážděním skončil devítidenní státní smutek, který vláda po smrti Castra vyhlásila. Urna s jeho popelem následně cestovala z Havany napříč zemí.

Související téma

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Bývalý kubánský diktátor zemi vládl déle než půl století až do roku 2008, kdy předal moc mladšímu bratrovi Raúlovi. Zemřel v pátek ve věku 90 let. Přestože Fidel Castro přivedl zemi do mezinárodní izolace, z níž pramenila i chudoba obyvatelstva, těší se stále na Kubě mimořádné úctě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám