Hlavní obsah

Trump porušil tradici. Mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu jako první vůdce USA za 37 let

Washington
Aktualizováno

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky mluvil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Je to první takový prezidentský kontakt od roku 1979, kdy tehdejší šéf Bílého domu James Carter uznal politiku jedné Číny. Peking proti telefonátu podal protest.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump během svého "děkovného turné" v Cincinnati 1. prosince 2016.

Článek

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Tchaj-wan nicméně uznává jen 22 převážně malých zemí světa.

Trumpova mluvčí Hope Hicksová telefonát mezi Trumpem a tchajwanskou prezidentkou potvrdila. Podle ní oba státníci konstatovali, že „mezi Tchaj-wanem a USA existují blízké hospodářské, politické a bezpečnostní vztahy”.

 Trump později na twitteru zdůraznil, že iniciativa vzešla od Cchaj Jing-wen.

„Prezidentka Tchaj-wanu mi zatelefonovala, aby mi blahopřála k získání prezidentského úřadu. Děkuji!” napsal Trump na twitteru. Cchaj na to vzápětí reagovala s tím, že „obě strany se na kontaktu předem domluvily”.

Donald Trump oznamuje, že tchajwanská prezidentka volala jemu.

Bílý dům, který stále ovládá Barack Obama, k Trumpovu telefonátu podotkl, že Spojené státy nemění svůj postoj a uznávají nadále politiku jedné Číny. „Zůstáváme pevně oddáni politice jedné Číny,” uvedl mluvčí Obamovy Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Naším základním zájmem jsou mírové a stabilní vztahy přes Tchajwanský průliv,” dodal.

Čínský ministr zahraničí Wang I telefonát označil za „malý trik Tchaj-wanu” a vyjádřil naději, že „nezmění politiku jedné Číny, kterou dlouhodobě vyznávají vlády Spojených států”. Agentura AFP si všimla, že o telefonátu neinformovala žádná čínská média a zmínky o něm jsou na internetu v Číně cenzurovány.

Později však čínské ministerstvo zahraničí podalo ve Washigtonu oficiální protest, píše BBC.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Jeden z představitelů zastupitelského úřadu Tchaj-wanu ve Washingtonu uvedl, že Trumpův rozhovor znamená „historický” první kontakt mezi americkým a tchajwanským vůdcem od přerušení diplomatických vztahů mezi Washingtonem a Tchaj-pejí v roce 1979. V tomtéž roce také Spojené státy navázaly oficiální vztahy s Pekingem. Od té doby udržují USA s Tchaj-wanem pouze neoficiální vztahy, Washington ale nadále dodává Tchaj-peji zbraně, ”aby jí pomohl udržet schopnost se bránit„.

Trump také na to na twitteru poukázal. „Je zajímavé, že Spojené státy prodávají Tchaj-wanu vojenský materiál za miliardy dolarů, a já bych přitom neměl přijmout blahopřejný telefonát,” napsal.

 Trump se diví, že USA dodávají Tchaj-wanu zbraně za miliardy, ale on by prý neměl přijmout blahopřejný telefonát.

Reklama

Výběr článků

Načítám