Hlavní obsah

Žoldnéři, zločinci i idealisté. Na straně separatistů v Donbasu bojují také Češi a Slováci

Právo, ivi
Bratislava

Na straně proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny bojuje i několik Čechů a Slováků. Slovenský Denník N přinesl v pátek o jejich životě obsáhlou reportáž.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Ukrajinští separatisté (ilustrační foto)

Článek

List rozděluje cizince bojující na straně separatistů do třech kategorií: žoldnéři, zločinci a idealisté.

„Čech s přezdívkou Behemot je žoldnéř, i když sám tvrdí, že začínal jako idealista. Hlásí se ke komunismu a nenávidí imperialisty,“ píše deník.

Sám Behemot však jedním dechem přiznává, že ještě před půldruhým rokem hýřil v luxusních salonech na Kypru, kde dělal bodyguarda místním mafiánům.

„Nemohl jsem se už v televizi dívat na zvěrstva ukrajinských fašistů, tak jsme spolu s přítelem vyrazili sem,“ řekl Čech, který přes rok bojoval na frontě.

Behemot pak svlékl uniformu a teď údajně hledá investory, kteří by přišli podnikat na území kontrolované separatisty. Patřil rovněž mezi aktivisty, kteří stáli za myšlenkou zřízení neoficiálního konzulátu Doněcké lidové republiky v Ostravě.

Behemot své pravé jméno neprozradil, to další Čech s přezdívkou Kavkaz s tím problém neměl.

„Pavel Botka věří, že Západ zabíjí za pomoci chemických stop letadel, že letadlo MH17 sestřelilo ukrajinské letadlo, že ukrajinští vojáci jsou fašisti znásilňující malé děti a majdan zorganizovali agenti CIA,“ napsal deník.

Střílí pouze fašisty

Slovák Mário Reitman je bývalý skinhead z Banské Bystrice, který byl na Slovensku odsouzen za sedm zločinů. Když se ho reportér ptá, zda zastřelil nějaké lidi, odpoví, že zastřelil „pouze fašisty“.

Další Slovák, Martin Keprta, byl jedním z prvních cizinců, kteří bojovali na straně separatistů už v roce 2014. V bojích byl těžce zraněn.

„Rodák z bratislavské Petržalky byl kdysi členem kontroverzní polovojenské organizace Slovenští branci. V bratislavském IBM vydělával 2000 eur, v Doněcku nedostane ani 300 eur. Patří do kategorie idealista,“ konstatuje autor reportáže.

Několik Čechů i Slováků zemřelo v boji, další se vrátili do vlasti. Zde však riskují postih, pokud úřady zjistí, že bojovali v cizí armádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám