Hlavní obsah

Lidé v EU se kloní k populistům, protože je děsí globalizace, ukázal průzkum

Bertelsmannova nadace ve středu zveřejnila výsledky průzkumu, který zjišťoval důvody příklonu evropských voličů k pravicově populistickým stranám. Jednou z hlavních příčin se ukázal být strach z negativních důsledků globalizace. Nadace se dotazovala zhruba 15 tisíc obyvatel zemí Evropské unie.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Marine LePenová, předsedkyně francouzské populistické Národní fronty

Článek

Téměř polovina dotázaných považuje za globalizaci za ohrožení, nejvíce v ní nebezpečí spatřují méně vzdělaní a nejstarší jedinci. Většina respondentů (55 procent) však globalizaci jako takovou vnímá pozitivně.

Průzkum se zaměřil také na příklon dotázaných občanů k populistickým hnutím. Za ohrožení pokládá globalizaci 78 procent příznivců německé euroskeptické strany Alternativa pro Německo, tři čtvrtiny voličů francouzské Národní fronty vedené Marine Le Penovou a 69 procent přívrženců Svobodné strany Rakouska.

Nejméně vadí globalizace Britům

„Nesmíme usilování o přízeň ustaraných občanů přenechat jen populistům. Etablované politické strany musí do své práce strach z globalizace také začlenit," apeluje na politiky šéf Bertelsmannovy nadace Aart De Geus.

Lidé obávající se globalizace se také často přiklání k vystoupení své země z EU, průzkum jich odhalil 47 procent. Pouhých 38 procent z nich je spokojeno s demokracií ve svém státě. Naopak 83 procent lidí, kteří nevnímají globalizaci jako hrozbu, je s demokracií spokojeno.

Nejvíce pozitivně smýšlejících ohledně globalizace žije ve Velké Británii (64 procent), přitom právě její občané se v červnu rozhodli pro brexit. Nejméně jich je podle průzkumu v Rakousku (45 procent).

Pojmem globalizace se označuje proces urychlování pohybu zboží, lidí i myšlenek mezi státy i kontinenty. Týká se obchodu, politiky i kultury. Příznivci globalizace vyzdvihují ekonomické přínosy plynoucí z odstranění zábran v mezinárodním obchodu. Odpůrci poukazují na to, že většinu světového obchodu ovládají velké korporace, kvůli kterým nemají malí podnikatelé šanci se prosadit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám