Hlavní obsah

Američané ničí mosty v Mosulu, komplikují tak přesuny obránců z Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Ženeva

Letadla Američany vedené koalice během posledních 48 hodin zničila nejjižnější most v Mosulu, ze kterého se snaží irácké síly vytlačit bojovníky Islámského státu. Útok na už třetí most ve městě brání obráncům rychle přesouvat síly proti útočícím iráckým jednotkám.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Irácký voják u samohybné houfnice jižně od Mosulu

Článek

Mluvčí amerického letectva USAF John Dorrian řekl agentuře Reuters, že při náletech podniknutých v posledních 48 hodinách byl zničen nejjižnější most přes řeku Tigris. „Tento krok omezuje Daíši (arabský akronym IS) volnost pohybu v Mosulu, brzdí to jejich schopnost zásobovat nebo vysílat posily bojovníkům ve městě,“ uvedl Dorrian.

Před měsícem byl zničen most číslo dvě v centru města a před čtrnácti dny nejsevernější z pěti mostů, které se klenuly nad Tigridem.

Všechny mosty byly podminovány, ale bojovníci Islámského státu je nadále používali. Přecházely přes ně posily ze západní části města, kterou stále drží IS, do východní, do které již pronikli iráčtí vojáci.

Zabrzděný postup

Nálet podpořil irácké síly při postupu hlouběji do města, který se zbrzdil. Speciální irácká protiteroristická jednotka na hrotu se snaží proniknout do další mosulské čtvrti Zahúr, ale IS se urputně brání. Podle velitele jednotky generála Hajdara Fázila používají radikálové rakety a minomety. „Postupujeme opatrně. Je tam stále ještě mnoho civilistů,” řekl Fázil agentuře AP.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Irácké samohybné houfnice 2S1 Gvozdika ostřelují pozice IS jižně od Mosulu.

Zničení mostů zkritizovala Organizace spojených národů pro migraci (IOM), protože se obává, že se takto komplikuje evakuace civilistů. „Vyvolává to obavy IONM, protože to ponechává stovky tisíc lidí bez možnosti se rychle vyhnout bojům,“ řekla mluvčí IOM Joel Millmanová.

Ve městě může být až milión civilistů, desetitisíce jich už utekly. „Do této chvíle odešlo 68 550 lidí, kteří potřebují humanitární pomoc,” oznámil v úterý Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) při OSN.

Je to ale nižší číslo, než se čekalo, mnohým zřejmě brání IS utéci, protože je využívá jako lidské štíty. Několik tisíc lidí se už také vrátilo do svých domovů.

Odříznutá ústupová cesta

Iránem podporované šíitské irácké milice už dobyly další baštu IS Tal Afar. Odřízly tak radikálům ústupovou cestu z Mosulu do Sýrie.

Chálifa samozvaného Islámského státu se zřejmě z města stáhl do odlehlé oblasti u syrských hranic. Svým bojovníkům vzkázal, aby vytrvali až do konce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám