Hlavní obsah

Milán žádá italskou vládu o vojsko proti gangům

Právo, Josef Kašpar (Řím)
Milán

Milánský starosta Giuseppe Sala prolomil jedno z tabu italské levice. Požádal o pomoc vojska v boji proti gangům. „Vzhledem k problémům bezpečnosti a klidu občanů v některých okrajových čtvrtích města jsem požádal ministryni obrany Robertu Pinottiovou o vyslání vojáků,“ uvedl starosta.

Foto: Profimedia.cz

Italský voják během cvičení.

Článek

K podobným problémům v Miláně došlo již v roce 1999, kdy si některé skupiny organizovaného zločinu vyřizovaly účty, a v roce 2006, kdy místní obyvatelstvo protestovalo proti dosti bezohlednému chování některých čínských velkoobchodníků. V obou případech se situace rychle uklidnila.

Nyní má jít o vojáky, kteří v loňském roce střežili severoitalskou metropoli v době světové výstavy Expo. Ministryně odpověděla, že je ochotná věc projednat.

Město trápí zločinci z Latinské Ameriky

Sala přitom udělal to, co jeho stejně levicový předchůdce Giuseppe Pisapia udělat nechtěl – totiž žádat stát o vyslání vojska. „Policejní řešení“ vždy na levici naráželo na nepochopení.

„Dnes problém způsobily gangy, které k nám přišly z Latinské Ameriky a které se snaží vydírat obchodníky, organizují útoky na starší osoby a pokoušejí se ovládnout obchod s drogami,“ řekl prefekt Alessandro Marangoni.

„Nikdo si nemůže myslet, že příchod vojáků situaci vyřeší. Je ale nutné vyslat signál jak obyvatelstvu, tak těm, kdo porušují zákon, že stát zde je a některé věci není ochoten připustit. Problém se dá vyřešit jen lepší bytovou politikou, integrací a výchovou. Zákon musí být dodržen,“ řekl starosta Giuseppe Sala.

Přitom se ale nedá říci, že by se stát o bezpečnost v Miláně a okolí nestaral. V milánském okrese je totiž v současné době nasazeno 5795 policistů, 3500 městských strážníků a rovněž 1928 příslušníků finanční stráže. Ve městě je navíc vojenská posádka čítající 650 vojáků, kteří střeží důležité budovy a metro proti teroristům.

„Milán a okolí se ale během posledních let staly opět motorem italské ekonomiky a to do města přitahuje nejen zájemce o práci, ale i zločinecké gangy,“ řekl Sebastiano Spina, velitel oddílu strážníků z jedné z nejkritičtějších zón — ulice Via Padova.

Reklama

Výběr článků

Načítám