Hlavní obsah

Zrušený deník Népszabadság vyšel jako příloha časopisu, který prodávají bezdomovci

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Časopis Bez střechy, který v ulicích Budapešti prodávají bezdomovci, vyšel tento týden s dvanáctistránkovou přílohou, kterou napsali redaktoři zrušeného deníku Népszabadság. O časopis byl obrovský zájem a bezdomovci prodali vše do posledního výtisku.

Foto: MTI

Prodejce časopisu Bez střechy v Budapešti. foto MTI

Článek

Redaktorka Népszabadságu Csilla Urbánová uvedla, že pracovníci deníku se rozhodli pomoci časopisu Bez střechy, protože po zrušení redakce také oni zůstali „bez domova“. Texty připravené redaktory zrušeného deníku se netýkají vysoké politiky, ale bezdomovectví a chudoby.

Časopis Bez střechy vychází běžně v nákladu 4000 kusů. Aktuální číslo časopisu vyšlo v nákladu 12 tisíc kusů, ale tiskárna musela pro velký zájem dodatečně připravit dalších 13 tisíc výtisků. Cena časopisu není určena a každý zájemce dá prodejci, kolik chce.

„Prodal jsem všech 120 kusů. Jeden pán mi dal tisícovku (1000 forintů je asi 90 korun - pozn. Právo). Řekl, že Népszabadság mu velmi chyběl, protože byl celá desetiletí jeho pravidelným čtenářem,“ řekl jeden z prodejců časopisu na budapešťském, náměstí Oktogon.

Prodejce na Náměstí Lujzy Blahové si pochvaluje, že prodal všech 300 výtisků. „Doufám, že další den mi dodají nové,“ těší se prodejce. Další bezdomovec prodal společně s manželkou 130 výtisků a vydělali 60 tisíc forintů (5400 Kč). Kupující tak v průměru zaplatili za jeden výtisk 460 forintů (41 Kč).

Opozice mluví o puči

Osmého října oznámil vydavatel Mediaworks, že pozastavuje vydávání deníku Népszabadság, který vycházel nepřetržitě od roku 1956. Nedostupná je rovněž internetová verze deníku nol.hu. Vydavatel tento krok odůvodnil značnou finanční ztrátou, kterou list produkoval.

Opozice a zaměstnanci mluví o puči, protože list byl známý kritickými názory na současnou vládu premiéra Viktora Orbána (FIDESZ). „Deník se stal obětí agresivní politické msty vládní strany FIDESZ. Osmý říjen se stal černým dnem svobody tisku v Maďarsku,“ uvedla ve svém prohlášení opoziční Maďarská socialistická strana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám